Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch: Jag hade satt svenska turister i karantän

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch säger att hon hade agerat tidigare för att sätta hemvändande turister och äldreboenden i karantän i Ekots Lördagsintervju.

Hon säger dock att oppositionen bör ”kroka arm” med regeringen under coronakrisen, och inte kritisera.

Kristdemokraternas partiledare försvarar också sin kontroversiella debattartikel om smittspridning i förorten.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att det finns saker hon hade gjort annorlunda om hon hade haft makten – men vill inte kalla det ”kritik”.

– Det handlar till exempel om att i ett tidigare skede sätta personer som varit i väldigt virusdrabbade områden i karantän när de återvände, säger hon i Ekots Lördagsintervju

– Det handlar om tidpunkt när vi införde ett nationellt besöksförbud på våra äldreboenden, till exempel.

Ebba Busch: ”Krokar arm med Löfven”

Ebba Busch säger att hon tycker att regering och Folkhälsomyndigheten har agerat ”sent” men tillägger att KD:s roll i krisen är ”inte att peka på bristerna och komma med kritik”.

Hon utlyser ”borgsfred” inom politiken, och säger att regeringen ”gör så gott man kan utifrån ett väldigt svårt läge”.

– Vi har allihop en gemensam fiende i coronaviruset och då är det inte läge att ifrågasätta befälhavaren på det här sättet. Det kommer en tid för det.

– I det här läget krokar vi arm. och jag krokar även arm med en socialdemokratisk statsminister, säger hon.

Försvarar krönikan om svensksomalierna

Ebba Buschs debattartikel i Aftonbladet om svensksomalier och coronavirussmitta i förorten fick utstå kritik, men hon står fast vid sina ord i intervjun. 

– Vi hörde larmrapporterna att de drabbades högre och då kände jag att politiken måste vara med och ta ansvar, säger hon i intervjun.

I debattartikeln lyfter Ebba Busch bland annat fram analfabetism som en förklaring till smittspridning bland svensksomalier, och får flera frågor om varför hon tog upp detta.

– Jag pekade på flera saker. Min intention har varit glasklar hela tiden. Politiken kan inte blunda för att vi har haft vissa grupper och bostadsområdet som har drabbats hårdare än andra.

Ebba Busch: ”Måste hjälpa de i frontlinjen”:

Partiledaren om varför man ska anställa fler