Sten-Göran vårdades på iva – nu har han dött

Anders Tegnells besked om vaccin mot covid-19.
”Det är läskigt att man kan bli så sjuk”, säger dottern Anna Kraft.
Foto: Emilia Lindholm Fjeld / Länstidningen Södertälje
Gudrun och Sten-Göran Carlsson blev båda sjuka i corona. Gudrun fick knappt några symtom, men Sten-Göran blev svårt sjuk.
Foto: Emilia Lindholm Fjeld / Länstidningen Södertälje
En gång om dagen ringer en läkare till Gudrun Carlsson och berättar om vården som maken Sten-Göran får.
Foto: Privat
När Sten-Göran Carlsson fortfarande låg på vanlig avdelning kunde dottern Anna Kraft ringa och prata med honom. De pratade som vanligt, även om han berättade att det var jobbigt att vara inlagd.
Foto: Emilia Lindholm Fjeld / Länstidningen Södertälje

Sten-Göran Carlsson, 76, var sedan länge fullvaccinerad mot covid-19.

Efter en bussresa blev han ändå svårt sjuk i covid-19

Trots intensivvård på Södertälje sjukhus gick hans liv inte att rädda. 

Det var den sista augusti som Sten-Göran Carlsson och hustrun Gudrun Carlsson åkte på en pensionärsresa till Visingsö.

Alla resenärer var fullvaccinerade. Vaccinen mot covid-19 ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom, men man kan fortfarande bli smittad av viruset och en liten andel riskerar då att bli sjuka.

Familjen tror att det var just på bussen som Sten-Göran Carlsson blev smittad och flera andra som var med ska också ha blivit dåliga.

Efter resan blev Sten-Göran sjuk och fick hög feber i flera dagar.

– Sedan blev han sämre. Han blev blek och andades rossligt, säger dottern Anna Kraft, som tidigare berättade om sin pappas sjukdom för Länstidningen Södertälje.

Fick läggas in på Iva

Paret beställde covid-test, men hade svårt att registrera det i appen Alltid öppet och därför fick han inte svar förrän långt senare. Metoden för testning är för svår för den som inte är van vid digital hantering, tycker Gudrun Carlsson.

Efter kontakt med 1177 skickades en jourläkare ut. Läkaren bedömde att Sten-Göran Carlsson skulle skickas direkt till akuten.

Först när Sten-Göran Carlsson blivit inlagd med syrgas fick han bekräftat att han hade covid-19. Då kunde han fortfarande prata med familjen på telefon och berättade att det var tungt att ligga på sjukhus. 

– Annars skojade vi som vanligt och pratade om vanliga saker, säger Anna Kraft.

Sedan blev han sämre och fick flyttas till intensiven. På måndagen fick familjen veta att han somnat in.

Mitt i sorgen efter det tunga beskedet finns många frågor för hustrun Gudrun, om testsvaret som dröjde och om Sten-Göran annars kunnat få vård tidigare.

Fler genombrottsinfektioner

Det har skett en ökning av genombrottsinfektioner, särskilt bland äldre, enligt Folkhälsomyndigheten.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare, säger att det inte är så konstigt i och med att vaccinets skydd avtar med tiden.

Han tycker att det är klokt att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar de som är 80 år eller äldre att få en tredje dos.

Inte heller Sofia Breland, allmänläkare och expert på långtidscovid, tycker det är oväntat att en tredje dos kan behövas. 

– Flera länder erbjuder alla vuxna en ”boosterdos” för att man ser att antikroppsnivåerna går ner efter fyra till sex månader. Det betyder inte att man inte har något skydd alls, men det verkar betyda att man har ett lägre skydd. Framförallt de som har ett nedsatt immunförsvar så som äldre och exempelvis cancersjuka.

Jimmy fick sparken – för att ha tagit coronavaccin

När ms-sjuke Jimmy Norfelt berättade att han skulle vaccinera sig fick han sparken från sin praktikplats. Nu stämmer han företaget för diskriminering.