Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbelmutationen hittad i Norge – myndigheten varnar

Forskare undersöker om varianten är mera smittsam, inslaget är från 26 mars.
Espen Rostrup Nakstad, assisterande hälsodirektör vid den norska motsvarigheten till Socialstyrelsen.
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
En indisk dubbelmuterad virusvariant tros kunna spridas även till de som vaccinerats eller haft covid-19.
Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / Colourbox

En indisk dubbelmuterad virusvariant tros kunna spridas även till de som vaccinerats eller haft covid-19.

Nu har det första fallet upptäckts i Norge.

– Huvudbekymret vid denna typ av dubbelmutationer är reducerad vaccineffekt och immunitet, säger Espen Rostrup Nakstad, assisterande hälsodirektör vid den norska motsvarigheten till Socialstyrelsen, till Dagbladet.

Den aktuella varianten har två mutationer i spike-proteinet – formellt kallade E484Q och L452R. De knyts till den sydafrikanska och brasilianska varianten, respektive en mutation som upptäckts i Kalifornien, och tros göra viruset mer smittsamt.

Att coronaviruset, liksom alla virus, muterar är i sig inget ovanligt. Men vissa förändringar ökar också dess förmåga att sprida sig.

”Reducerad vaccineffekt”

Enligt ett uttalande från indiska hälsomyndigheter, som BBC rapporterat om, gör dubbelmutationen att viruset har lättare att ta sig förbi immunförsvaret och ökar infektionsrisken.

– Det är helt enkelt en något ökad risk för att bli smittad på nytt även om man har genomgått covid-19 och även om man är vaccinerad, säger Espen Rostrup Nakstad på Helsedirektoratet, den norska motsvarigheten till Socialstyrelsen till Dagbladet.

Inte bekräftats i Norge tidigare

Det var i Bergen som det norska fallet upptäcktes. Misstanken kom i torsdags och på fredagen bekräftades att det rörde sig om den indiska dubbelmutationen.

Något fall har inte bekräftats i Norge tidigare, enligt Line Vold på den norska smittskyddsmyndigheten FHI, som till Bergens Tidende också säger att det ännu inte finns några indikationer på att mutationen är mer smittsam än exempelvis den brittiska.

Patienten kom till Bergen med flyg, uppger Elling Ulvestad för norska medier. Enligt honom har personen varit isolerad och inte kunnat föra smittan vidare.

Finns även i Storbritannien

Också i Storbritannien har den indiska dubbelmutationen hittats. Det rör sig om totalt 73 fall i England och fyra i Skottland, enligt färska siffror som Sky News rapporterar om. Tidningen skriver också att den troligen har en del i den kraftigt ökade smittspridningen i Indien som landet sett den senaste tiden.

Forskaren: ”Måste vara vaksamma på virusvarianterna”

Vaccinskydd mot brasiliansk och sydafrikansk variant utreds.