Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trump testad för corona igen – är frisk

Donald Trump testad negativ för covid-19, presidenten tog ett enklare test: ”Tog cirka 14 minuter att få svar”.
USA:S president Donald Trump.
Foto: OLIVER CONTRERAS / POOL VIA CNP/ / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Vita huset väntas ändra sina riktlinjer och uppmana amerikaner att bära ansiktsskydd.
Foto: VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA
Donald Trump visar upp läkarintyget på att han har testat negativt för corona.
Foto: ALEX BRANDON/AP

Det råder stor brist på respiratorer i USA. Donald Trumps nya drag i coronakrisen är att använda en lag från Korea-kriget 1950.

– Jag har i dag utfärdat en order under försvarsproduktionslagen för att försäkra oss om att våra nationella industriproducenter kan tillverka tillräckligt många respiratorer för att rädda amerikanska liv, sade presidenten enligt CNN.

Vita huset väntas dessutom inom kort ändra sina riktlinjer till allmänheten – och uppmana amerikaner att bära ansiktsskydd.

Donald Trump meddelade dessutom att han har testats för corona igen – och att resultatet återigen var negativt.

Donald Trump visade under torsdagens pressträff upp ett papper som han sade var ett corona-test som han tog under morgonen. Det visade att han är frisk.

– Det tog 14 minuter att få resultatet, sade Trump.

Det råder brist på utrustning på många håll runt om i världen i kampen mot coronaviruset. I USA har varit problem att få fram tillräckligt många respiratorer.

President Donald Trump har nu väckt liv i försvarsproduktionslagen (Defense Production Act) som härstammar från 1950-talet. Lagen kom till under Koreakriget och ger regeringen mer kontroll över landets industriproduktion.

Trumps order ska säkerställa ”det nödvändiga antalet respiratorer som krävs för att besegra viruset”.

Intyget från presidentens läkare att Donald Trump har testat negativt för corona.

Delstaten Tennessee stänger ner

”Dagens order kommer att rädda liv genom att undanröja hinder i produktionskedjan som hotar en snabb och effektiv produktion av respiratorer”, löd uttalandet från Vita huset.

Ordern rör bland annat företeagen General Electric Company, Hill-Rom Holdings, Inc., Medtronic Public Limited Company, ResMed Inc., Royal Philips N.V. och Vyaire Medical, Inc.

General Motors har även börjat tillverka ansiktsmasker med start på 50 000 per dag för att sedan gå upp till 100 000. 

Vita huset väntas inom kort att ändra sina riktlinjer till allmänheten och uppmana alla amerikaner att skydda sina ansikten när de rör sig på offentliga platser. Det uppger en regeringskälla för Washington Post. Det handlar inte om masker som behövs inom sjukvården, utan om till exempel masker av tyg eller andra typer av ansiktsskydd.

Under kvällen kom också beskedet att delstaten Tennessee stänger ner. Guvernören Bill Lee uppmanar alla som bor i delstaten att stanna hemma.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: Här är länderna utan coronavirus