Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödssiffran i Italien kan vara underskattad

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Läkare har jämfört dödlighet i italienska kommuner år 2019 med 2020.Foto: MATTHIAS RIETSCHEL / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Antalet döda kan vara högre än vad som rapporterats.Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FOTO 'SERGIO AGAZZI/IPA/SIPA/SHUTTER / FOTO 'SERGIO AGAZZI/IPA/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERS
Foto: CARLO COZZOLI/SHUTTERSTOCK / CARLO COZZOLI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Antalet döda i Italien kan vara högre än rapporterat.

Det menar två italienska läkare som kollat på årets dödsstatistik jämfört med år 2019. 

Samtidigt resonerar de sig fram till att 600 000 italienare kan komma att dö i viruset. 

De två läkarna har kollat på ett antal platser i Italien och jämfört statistiken över antalet döda år 2019 och 2020. Ett av exemplen de presenterar är kommunen Nembro med omkring elva tusen invånare som ligger nordost om Milano. 

Enligt statistiken skulle 35 personer ha döda i kommunen från årsskiftet till 24 mars om det varit ett normalår. I år är det 158 dödsfall. 

Det officiella dödsantalet i Corona i kommunen ligger på 31 personer. Men om hela skillnaden skulle bero bero på viruset hade 123 personer dött i det.

”Skillnaden är enorm och kan inte vara en enkel statistisk avvikelse”, skriver läkarna Claudio Candelli och Luca Foresti – numera verksamma som borgmästare och vd – i tidningen Corriere Della Sera.

31 dödsfall är bara en fjärdedel av överdödligheten som de två läkarna räknat ut. 

Stor debatt om virusets dödlighet

I ett par andra kommuner som Cernusco och Pesaro är skillnaden ännu större. 

”Det är extremt rimligt att tänka sig att denna överdödlighet till stor del rör sig om äldre eller sköra personer som har dött hemma eller på institutioner, utan att läggas in på sjukhus och utan att testas för att undersöka om de har blivit infekterade med Covid-19”, skriver läkarna. 

Läkarna har också kollat på dödligheten i sjukdomen och resonerat sig fram till att om samtliga fall av överdödlighet i Nembro beror på Corona, kan virusets dödlighet drabba en procent av befolkningen. 

I så fall betyder det att 600 000 personer kan förväntas dö om alla italienare smittas, skriver Candelli och Foresti.

De nämner dock inte betydelsen av om sjukvården kan hantera fallen utan att överväldigas. 

Hur dödligt viruset är är en debatt som pågår och en viktig faktor i vilka strategier man ska använda för att motverka det. Om det är så att väldigt många är smittade utan att märka det betyder det att dödligheten är liten. Världshälsoorganisationen WHO rapporterade den 3 mars att 3,4 procent av alla smittade hade avlidit. Men den allmänna uppfattningen är att den siffran kommer sjunka när man fått en bättre bild.

En studie från the Lancet visar att virusets dödlighet är betydligt lägre än vad man räknat med. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Mike Ryan på WHO: ”Inga bevis på att det har någon positiv effekt”.