Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upprepade dödshot mot Tegnell och hans familj

Johan Carlson om hoten mot statsepidemiologen.
Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tagit emot dödshot under pandemin.

Aftonbladet rapporterar att polisens grupp för demokrati och hatbrott försökt spåra gärningspersonerna bakom hoten.

En attack ska även ha riktats mot Anders Tegnells anhöriga.

– Det känns inte alls bra, säger han i förhör, enligt tidningen. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell har stått i centrum sedan coronakrisen briserade. Han är Folkhälsomyndighetens ansikte utåt, vilket gjort att både hyllningar och kritik riktats mot honom.

Nu rapporterar Aftonbladet att Anders Tegnell utsatts för upprepade hot, dels mot hans egen person, men också mot personer i hans närhet.

Tidningen skriver polisens demokrati och hatbrottsgrupp utrett attacker mot statsepidemiologen. 

Anders Tegnell: ”Tar det på största allvar”

Anders Tegnell ska ha fått mejl där han informerades om att en grupp på Västkusten tagit beslut om att ”neutralisera” honom.

Två dagar tidigare hade han fått ett hotfullt brev hemskickat till bostaden, och fem dagar innan dess hade någon skickat hotfulla meddelanden till hans anhöriga via Messenger.

Hoten har lett till förhör med polisen.

– Jag blev inte så oroad själv men jag tar det på största allvar när det riktas mot min familj. Det känns inte alls bra. Det är lite stalker-varning på det känner jag, säger Anders Tegnell i polisförhör, enligt Aftonbladet.

I TV4:s ”Efter fem” frågar programledaren Tilde de Paula Eby statsepidemiologen om hoten.

– Det var ett bra tag sen det hände. Det hela har lugnat ner sig sen dess. Jag vill inte kommentera mer än så, säger Tegnell.

Förundersökningarna har avslutats

Polisen har inte lyckats koppla någon gärningsperson till hoten, och Aftonbladet skriver att förundersökningarna har avslutats. 

Enligt tidningen fanns flera faktorer som försvårade utredningarna. Bland annat använde gärningspersonen en temporär mejltjänst, vars upphovsmän inte kunde nås. Därtill har man inte hittat DNA-spår på det brev som skickades hem till Anders Tegnells bostad.

”Hot och ofredande riktade mot personer i särskild ställning ser polisen allvarligt på”, skriver Kristina Forsgren, gruppchef för demokrati- och hatbrottsgruppen vid polisen i region Stockholm, i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

”Hade inte med hoten att göra”

Strax innan tisdagens presskonferens meddelas även att Anders Tegnell inte kommer att medverka i dag, vilket Folkhälsomyndigheten tidigare skrivit att han skulle göra.

– Det skedde en förändring i sista minuten och i stället medverkar Karin Tegmark Wisell. Vi har ju flera talespersoner, säger Jon Pelling vid Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Folkhälsomyndighetens representant på plats säger att förändringen skedde för att presskonferensen rörde sig om frågor som Karin Tegmark Wisell kunde ta och inget annat.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson får frågan i Expressen TV, om det finns något problem med att väldigt mycket fokus lagts på Anders Tegnell som person och inte på myndigheten.

– Problemet är att det finns människor som dödshotar andra snarare, säger Johan Carlson.

Han vill inte kommentera hoten ytterligare.

Karin Tegmark Wisell är inte nöjd med coronatestningen i landet.