Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

159 döda i coronaviruset på äldreboenden i Stockholm

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Nu råder besöksstopp på äldreboenden i Sverige.Foto: Henrik Montgomery/TT / COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Pontus Lundahl/TT / PONTUS LUNDAHL
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dödsfallen i covid-19 ökar snabbt inom äldreomsorgen, enligt SVT.

Allvarligast är det i Stockholm, där 159 personer – mer än 40 procent av alla döda i regionen – har avlidit på äldreboenden.

Samtidigt testas ”chockerande” många i personalen positivt, skriver Dagens industri. 

Hittills har 591 personer dött i covid-19 i Sverige. Och på sistone har det kommit rapporter om allt fler fall på landets äldreboenden.

Värst är läget i Stockholm.

Många döda på Stockholms äldreboenden

SVT Nyheter har begärt ut siffror från regionen, som visar att 159 personer som smittats med covid-19 har avlidit på äldreboenden. Med totalt 381 döda i coronaviruset i Stockholm motsvarar dödsfallen på regionens äldreboenden cirka 42 procent.

Totalt har 632 personer konstaterats smittade på 121 boenden i Stockholm.

– Tyvärr ser vi fortsatt smittspridning trots att man följer gällande rekommendationer om basala hygienrutiner och att personal ska stanna hemma när man är sjuk, säger Stefan Amér, läkare och verksamhetschef på företaget Familjeläkarna, till SVT Stockholm.

Familjeläkarna ansvarar för vården på knappt hälften av Stockholms äldreboenden.

Vill ha skyddsutrustning i hemtjänsten

Stefan Amér fortsätter:

– Vissa äldreboenden gör till och med mer och tar tempen på personal, men ändå har man ökad smittspridning.

Han vill nu lyfta frågan om skyddsutrustning. Enligt Stefan Amér bör den utökas när personalen utför patientnära vård.

– Om man ska ha en extra säkerhetsmarginal så kan det handla om till exempel visir och munskydd, både inom äldreboenden och hemtjänst, säger han till SVT.

”Hemska siffror att se”

Samtidigt kommer siffror som visar att en stor del av personalen på landets äldreboenden kan vara smittad av coronaviruset.

Privata vårdaktörer inom äldrevården har köpt in 20 000 tester och påbörjat provtagningen av sin personal. Tidiga provsvar visar att närmare en tredjedel har eller har haft viruset.

– Hittills har vi testat 40-45 personer, och av dem kan vi grovt säga att 30 procent testat positivt. Man ska vara försiktig med att dra snabba slutsatser men resultaten hittills är chockerande höga. Det är hemska siffror att se, säger läkaren Reidar Winter, en av initiativtagarna till testningen via bolaget Eheart, till Dagens industri.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Stor del av dödsfallen kan härledas till äldreboenden.