Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är nästan tomt – är helt underbart”

Svenska charterresenärer börjar återvända till Kreta
William James, 34, och Andrea Pineda, 29, med sin dotter Sofia, 3. Även James föräldrar är med på resan.
Foto: SVEN LINDWALL
”Mina föräldrar är över 70, men de har en tagit en vaccinationsspruta och det har gått tillräckligt lång tid. Vi passade på att resa innan det flockas folk”, säger William James.
Foto: SVEN LINDWALL
Hotellen ekar tomma på Greklands turistöar. ”Det har varit en tuff tid för alla krogägare här”, säger krogägaren Antoni Glinas, 56.
Foto: SVEN LINDWALL

KRETA. Grekland välkomnar turister igen. 

Och det som väntar svenska charterresenärer på Kreta är tomma plan och öde stränder.

Och greker som längtat efter svenskarna. 

– Vi blev superchockade att det var så billigt... Det är helt sinnessjukt, säger Minja Hansen, 24.

Grekland har öppnat upp landet för turism igen efter coronapandemin. 

Men svenskarna är fortfarande försiktiga. 

Hotellen på Kreta är nästan tomma. 

Och i Makry-Gialos har Ewa Torkalinaghipoor, 41, Hoosan Torkalinaghipoor , 42, och deras tre döttrar stranden helt för sig själv. Nästan hundra solstolar står oanvända.

– Första gången vi skulle åka blev vi avbokade på grund av för få resenärer och sedan ringde vi igen och bokade det här och fick ett jättefint hotell för halva priset, säger han.

– Här är det nästan tomt så det är underbart. 

Ewa och Hoosan, båda enhetschefer i Göteborgs stad, rekommenderar andra att åka. 

– Folk är så nojiga, säger Hoosan. Folk är så rädda. Får någon av mina tjejer corona så kommer man ju ångra det, för de har inte haft det, men det är perfekt här nu. Och vi är försiktiga naturligtvis.

Hoosan Torkalinaghipoor, 42: ”Folk är så rädda. Får någon av mina tjejer corona så kommer man ju ångra det, för de har inte haft det, men det är perfekt här nu. Och vi är försiktiga naturligtvis.”
Foto: SVEN LINDWALL

Hoosan valdes ut för ett pcr-test när han landade på Kreta, trots att han hade med sig det max 72 timmar gamla pcr-test som krävs för att få resa in i landet. 

– Men det var klart efter sju minuter så det var ingen fara, säger han.

Greklands biträdande civilskyddsminister Nikos Hardalias har varnat för att smittan ökar på Chamia i Kreta, men också i Syros, Rhodos, Trizinia, oich Mytilene.

”Helt sinnessjukt”

Lokala epidemiologiska data visar antingen en liten eller en stor ökning, snarare än en minskning, säger han i den lokala tidningen Chania Post.

Caras Parosh, 20 reser med flickvän Minja Hansen, 24. De följer reglerna om att man måste ha munskydd. En läkare avrådde honom att åka. 

– Jag var hos en läkare som skrämde upp mig jättemycket häromdagen faktiskt. Som sa att det här kan hända och det här kan hända. Men vi får hoppas att det går bra. Men man vet aldrig, säger han. 

– Hon sa att om du blir sjuk så kanske du måste stanna där i tre veckor och så måste du betala en massa pengar och det var inte så kul att höra en dag innan man ska åka. Vi måste vara försiktiga helt enkelt. 

Caras Parosh, 20 med flickvän Minja Hansen, 24, köpte charterresan två dagar innan avfärd: ”Får hoppas att det går bra”.
Foto: SVEN LINDWALL

De bokade resan två dagar innan avfärd för att fira att Minja tar socionomexamen. Det bristande intresset för charterresor första veckan i juni, i coronatider, påverkar priserna. En veckas semester på ett av Kretas mest exklusiva charterhotell kostade dem 1 800 kronor per person, inklusive flyget. Trots det var planet ned till Kreta nästan tomt. 

– Vi blev superchockad att det var så billigt. Jag ringde honom och sa ”Vi gör det här. Nu åker vi!” Det är helt sinnessjukt, säger Minja.

– Jag har haft distansundervisning i ett och ett halvt år och aldrig varit hemma så mycket som jag varit nu så jag har längtat efter det här, säger hon.

Längtar efter svenskar

Och på den familjeägda kvarterskrogen Aposperitis är Antoni Glinas, 56, och sonen Giannis, 35, glada att svenskarna är tillbaka. 

– Jag är fortfarande orolig för hur det ska gå, säger Antoni, men jag är så lycklig att svenskarna är tillbaka. Det har varit en tuff tid för alla krogägare här. Turismen försvann, men skatterna och utgifterna är kvar... den ekvationen har många inte klarat av.

William James, 34, från Stockholm har varit på Kreta 13 gånger med sina föräldrar. Nu återvänder han med mamma och pappa, men också med sin fru Andrea, 29, och deras dotter Sofia, 3.

– Det är första gången Sofia får vara med mina föräldrar på ett år, säger William. 

Han ångrar inte resan.

Solsängarna står tomma på stranden på Kreta.
Foto: SVEN LINDWALL
Lika få människor var det på planet på vägen dit.
Foto: SVEN LINDWALL

– Mina föräldrar är över 70, men de har en tagit en vaccinationsspruta och det har gått tillräckligt lång tid. Vi passade på att resa innan det flockas folk, säger han samtidigt som dottern samlar snäckor på den öde stranden. 

Han var i Grekland senast i oktober förra året. 

– Då stängde restaurangerna tidigare, nu stänger de 00.30. Och det är mer fix innan resan nu, med pcr och att man ska fylla i hälsodeklaration. Men allt har gått jättebra. Det känns tryggt.

Han har märkt det avvaktande intresset för charter. 

– I oktober var vi på ett likvärdigt hotell och då betalade vi 12 000, nu betalade vi 4 000 för samma. Om man ändå kan resa, varför inte, säger han.

Men han undviker de delar av ön där antalet sjuka ökar. 

– Chania har varit hårt drabbat så vi kommer inte åka dit, säger han.

Robert Börjesson och Sven Lindwall på plats på Kreta.
Foto: SVEN LINDWALL
Flera länder i Europa hoppas på turister i sommar trots pandemin. I Kroatien prioriteras anställda i turistnäringen i vaccinationskön och i Spanien krävs snart inte PCR-test från resande från vissa länder. Resande från Sverige behöver dock fortfarande PCR-test.