Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Desperation i Italien – slut på pengar och mat

Italica vårdades på sjukhus i 20 dagar – hyllas av läkaren och kallas ”Den odödlige”.
I en video larmar en småbarnspappa om att det kan bli revolution i Italien.
Sara Barbiero är frivillig och hjälper äldre att handla i Arese, norra Italien.Foto: SERGIO PONTORIERI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Röda korset samlar ihop mat till människor med behov.Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Italiens premiärminister Giuseppe Conte inför nytt krispaket på totalt 4,3 miljarder euro.Foto: PALAZZO CHIGI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Italien har varit isolerat i snart tre veckor till följd av coronaviruset. 

Nu växer missnöjet och desperationen bland befolkningen som enligt rapporter börjat stjäla mat för att pengarna börjat ta slut. 

I ett nytt krispaket kommer 4,4 miljarder kronor nu att avsättas till matkuponger.

Den nionde mars beslutade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att införa stränga karantänsregler för Italiens befolkning. Då låg dödssiffran på 463 personer. Tre veckor senare ligger den på över tio tusen. 

De hårda reglerna som innebär att befolkningen måste stanna hemma har tärt på invånarna. Nu sprider sig bilder och filmer på människor som stjäl mat och vädjar till regeringen. En video som spridits visar en ung småbarnspappa med sin dotter. En av tidningarna som publicerat videon är SkyNews.

– Precis som min dotter finns det barn som inom några dagar inte längre kommer ha bröd att äta. Var så säker, du kommer ångra det här för det kommer leda till revolution, säger han när han pratar direkt till Giuseppe Conte. 

Krispaket på 4,3 miljarder euro

Under lördagskvällen meddelade premiärministern på en presskonferens att hjälp är på väg till dem som är utan pengar och mat. Bland annat ska 4,4 miljarder kronor avsättas till matkuponger. 

– Staten finns här. Vi vet att det är många som lider, det finns till och med dem som har svårt att köpa mat, säger Guiseppe Conte, enligt La Repubblica.

Han fortsätter: 

– Jag har nu skrivit under ett krispaket som innebär att vi sänder 4,3 miljarder euro till kommunerna och vi har lagt till 400 miljoner öronmärkta till människor som inte har pengar att handla.

Samtidigt kritiserade han EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och menade att hon underskattat behovet av insatser som coronakrisen fört med sig. 

CNN rapporterar från italien där det kan finnas en strimma hopp i mörkret.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.