Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Desperata vädjan till Stockholmarna: ”Åk inte”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Anders Tegnell vid onsdagens presskonferensFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ringmuren på GotlandFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Bild från Gamla stan tidigare förra veckan.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Stockholmare ska stanna hemma. 

Det är uppmaningen både från Båstad och från region Gotland. 

– Vi ber er ta ett eget ansvar och stanna i era hemregioner, säger Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Gotland, till Hela Gotland

Coronaviruset finns överallt i landet. Spridningen är kraftigast i storstadsregionerna och allra värst är det i Stockholm. Invånarna i huvudstaden vill fly ut på landet och komma bort från smittan, och då flyr man gärna till bekanta ställen som Gotland och Båstad. Men invånarna vill inte ha dit några långväga gäster från storstäderna. 

– Jag tycker man ska stanna i Stockholm om man har fritidshus här, säger en invånare i Båstad till TV4

Kommunalrådet Johan Olsson Swanstein (M) säger till Helsingborgs dagblad att det var flera stockholmare som åkt till Båstad i helgen som var. Själv hade han helst sett att de hållit sig i Stockholm. 

– Vi har egentligen sagt samma sak som Folkhälsomyndigheten i våra kanaler. Tänk över om du är det minsta sjuk. Stanna för guds skull hemma! Åk inte, säger han till tidningen. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

Fastlänningar inte välkomna 

Under torsdagen hade region Gotland presskonferens om coronaläget på ön, som nu har nio bekräftade fall. Även på Gotland är man orolig för att en massa personer från fastlandet ska komma på besök. Och regionen uppmanade alla deltidsgotlänningar och fastlänningar att hålla sig hemma. 

– Vi har många deltidsgotlänningar och normalt sett tycker vi att det är fantastiskt kul att de kommer hit. Nu är vi i ett läge där vi ber er ta ett eget ansvar och stanna i era hemregioner, säger Marie Loob till Hela Gotland. 

Gotlands regiondirektör, Peter Lindvall, håller med Marie Loob. 

– Normalt vill vi stå med öppna armar här på Gotland och ta emot alla som vill besöka oss. Ni i Stockholm är extremt hårt utsatta och medvetna om läget kring covid-19 är. Alla förstår läget, är min uppfattning, säger han till P4 Stockholm. 

Klockan 14.00 höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens under torsdagen. Statsepidemiologen Anders Tegnell sa då att isolera Gotland inte var aktuellt.

– Nu handlar själva karantänlagen om att man sluter in områden med mycket spridning, så att man inte kan åka därifrån. Man kan inte avskärma områden med liten spridning för att skydda dem från resten, sa han vid presskonferensen. 

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.