Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför ska du ta andra vaccindosen – i rätt tid

Litet vaccinkex som läggs under tungan – så kan vaccinet se ut i framtiden.
Skjut på semestern om det krävs för att ta vaccindos två i rätt tid. Det är vaccinforskaren Matti Sällbergs rekommendation.
Foto: SVEN LINDWALL
Christine Senter är vaccinsamordnare på Gotland. Där märks att många sommargotlänningar vill få sin andra spruta på ön.
Foto: Press/Region Gotland / Press/Region Gotland
Håll fast vid det rekommenderade intervallet mellan dos ett och två, är vaccinforskaren Matti Sällbergs rekommendation.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Funderat på att skjuta upp andra vaccindosen till efter semestern?

Det är ingen bra idé, enligt experterna.

– Man ska absolut inte avvika för mycket, säger vaccinforskaren Matti Sällberg.

Vaccinkampanjen är nu i full gång – men inför sommaren finns det de som vill skjuta upp eller ta sin andra spruta på en annan ort.

Det märks i regionerna redan nu. På Gotland har i snitt sex procent av de som fått dos två på ön varit bosatta i en annan region.

De kommande veckorna har den siffran ökat till 8-9 procent, och andelen väntas fortsätta vara hög under sommaren. Just nu kommer så många samtal att en särskild linje ska öppnas för att ärendena inte ska belasta den vanliga bokningen.

– Jag hoppas att man försöker att planera vaccinationerna utifrån sina semesterplaner i övrigt. Vi har inte sagt nej men vi kan inte alltid säga ja utifrån deras specifika önskemål, säger vaccinsamordnaren Christine Senter.

Vaccin riskerar att slängas

Tider finns bara att boka tre veckor framåt – så det går inte att garantera att man får sin andra dos inom de sju veckor som rekommenderas för Pfizer och Moderna, eller de 6-12 veckor som gäller för Astra.

Från andra håll kommer rapporter om att vaccin riskerar att slängas, när patienter försöker boka om sina vaccintider på grund av resor eller annat.

– De säger att vi vill åka till sommarhuset och så vidare. Men när man får sin första spruta så får man ju tiden för sin andra dos, det här är något de vetat i antal veckor, säger Jane Broling Danielsson, verksamhetschef på vårdcentralen Bra Liv Vetlanda till SVT Jönköping.

Att skjuta på den andra dosen är heller inte att rekommendera. Om det tar bara lite längre tid än de anvisade sju veckorna så behöver man inte börja om eller ta någon extra dos, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Däremot ska man akta sig för att dra ut för mycket på tiden.

– Det är enligt de här intervallen som vaccinerna är godkända. Om man då väntar en eller två månader till kan man anta att det fortfarande fungerar – men det finns inga studier som har visat hur det fungerar, säger Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet.

Uppmaningen: Skjut på semestern om det krävs

Den första vaccindosen ger ett starkt skydd mot såväl död som allvarlig sjukdom. Exakt hur höga nivåerna blir av antikroppar är svårt att säga och kan variera från person till person. Dessutom kan man fortfarande få en mildare infektion och därmed smitta andra.

Den fulla immuniteten kommer först efter dos två. Därför är det viktigt att ta den andra dosen, understryker Matti Sällberg.

– Man ska försöka ta den i så nära anslutning som möjligt till det som vaccinerna är godkända för. Har man den möjligheten så kan man försöka anpassa sin semester så att det funkar så bra som möjligt. Men det är inte så att immunsystemet slutar att fungera om det gått ett par veckor för långt, säger han.

Så lever kändisarna – efter vaccinet

Så här har stjärnorna över 70 ändrat sina liv sedan de fått vaccin.