Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför saknar Sverige möjlighet att testa fler

Anders Tegnell om att coronaviruset fortsätter att sprida sig i Sverige.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten under en presskonferens på torsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Sandwall på Socialstyrelsen säger att den globala efterfrågan gör det svårare att få fram utrustning.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sen två veckor tillbaka testas inte alla misstänkt coronasjuka i Sverige.

Orsaken är bland annat resursbrist.

– Det är en materiel- och personalfråga, sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, tidigare i veckan.

Fram till den 12 mars testade regionerna alla misstänkta coronafall som rest från riskområden till Sverige. Men den 13 mars ändrades det.

Sen dess prioriterar den svenska sjukvården att coronatesta två grupper:

Personer som behöver vårdas på sjukhus.

Personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19.

Brist på utrustning för coronatester

Flera röster har dock höjts för att masstesta befolkningen i Sverige. Och den 16 mars sa Världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus:

– Vi har ett enkelt budskap till alla länder: testa, testa, testa.

Så varför testas inte fler personer för coronaviruset i Sverige?

Det enkla svaret är begränsade provtagningsresurser.

För två veckor sen kom rapporter om att utrustning som testkit och reagenser var på väg att ta slut. Samtidigt kom tecken på en allmän smittspridning i samhället, och Folkhälsomyndigheten valde då att fokusera på att skydda utsatta grupper.

Folkhälsomyndigheten: ”Inte ändamålsenligt”

– Det är inte ändamålsenligt att testa ute i samhället längre. Vi ska skydda de mest sårbara, sjuka och sköra, sa Karin Tegmark Wisell, läkare och chef på myndighetens avdelning för mikrobiologi.

– Vi måste ha en ansvarsfull och ändamålsenlig resursanvändning i hela kedjan, inte överbelasta labben och vården.

Folkhälsomyndigheten har fått frågan flera gånger sen dess. Bland annat på en presskonferens i tisdags, då biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten fick svara på varför det tar så lång tid att få till en massiv testning i Sverige.

”Testningarna skalas upp”

– Det är inte helt lätt att skala upp en testning. Det finns många saker som ska fungera, allt från testtillgång till personal. Det ska göras på ett säkert sätt, det ska anmälas korrekt enligt smittskyddslagen. Det finns många faktorer, sa Wallensten då.

Han tillade:

– Det skalas upp hela tiden, och det kommer andra initiativ hur man kan göra, så det är inte en fråga som ligger still. Men det tar sin tid.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det nu, när vi redan har en allmän smittspridning, inte heller lika viktigt att räkna varje enskilt smittofall.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, var även hon med på presskonferensen i tisdags. Hon sa då:

– Jag har förstått att det inte är labbkapacitet det är brist på, utan det är en materiel- och personalfråga. Vi får arbeta med den i vår samordningsfunktion.

Enklare att testa sig i vården

Även statsepidemiolog Anders Tegnell har svarat på frågan om vad som står i vägen för att genomföra fler coronatester, bland annat i SVT:s Morgonstudion i onsdags.

– Det är en komplicerad kedja. Man har en tendens att tro att om vi öppnar ett labb, köper en maskin till, så har vi löst det. Så enkelt är det inte. Det är en kedja från att man petar någon i näsan till att det når labbet, sa han då.

Samtidigt ska vården få tillgång till ett enklare test.

– Labbkapaciteten finns där, det går att göra fler tester. Vi håller på att titta på hur man kan testa sig så att framför allt (vård)personal inte behöver ha någon annan med skyddsutrustning med sig när man tar proverna, sa Tegnell i Morgonstudion.

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/151/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson: ”Dags att förändra folks normer”.