Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför hoppade WHO över bokstaven xi

”Supermuterad” variant av covid-19 upptäckt i Sydafrika.
Hoppade WHO över bokstaven xi för att blidka Xi Jinping?
Foto: CHINE NOUVELLE/ SIPA/ SHUTTERSTOCK

Världshälsoorganisationen, WHO, hoppade över två bokstäver i det grekiska alfabetet när de namngav den nya varianten omikron.

Den ena bokstaven är ”nu”. 

Den andra har fått igång diskussionen: Hoppade WHO över ”xi” för att blidka Kinas ledare Xi Jinping?

Förhållandet mellan Kina och WHO har misstänkliggjorts av debattörer i flera omgångar under pandemin, där diktatorn Xi Jinping har sagts ha för stor inflytande över WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på grund av Kinas investeringar i Ghebreyesus hemland Etiopien.

Nu väcks frågan på nytt. WHO har hoppat över två bokstäver i det grekiska alfabetet när de namngav den nya coronamutationen omikron. Den ena bokstaven är ”nu”, den andra ”xi”. Nu fick snabbt sin förklaring med att bokstaven liknar det engelska ordet ”new” och man vill slippa den förvirringen.

Men xi? 

”Du behöver inte vara expert på grekiska alfabetet för att räkna ut varför WHO hoppar över från nu till omikron och undviker xi”, skrev Financial Times Joe Pickard på Twitter. 

”Rädda för kommunistpartiet”

Förklaringen att man vill ”undvika att stigmatisera en region”, som Telegraphs Paul Nuki fått som förklaring från en källa inom WHO ökade bara spekulationerna att WHO inte ville förarga den kinesiska ledaren.

”Om WHO är så rädda för det kinesiska kommunistpartiet, hur ska vi kunna lita på dem nästa gång de försöker dölja en katastrofal, global pandemi?”, skriver den republikanska senatorn Ted Cruz på Twitter.

https://twitter.com/tedcruz/status/1464340689655844869?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1464340689655844869%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.businessinsider.com%2Fted-cruz-donald-trump-jr-who-naming-omicron-variant-xi-2021-11

Även Donald Trump Jr., den tidigare presidentens son, twittrade om att bokstäverna hoppats över. ”Vad mig anbelangar så kommer originalet alltid att vara Xi-varianten”, skrev han.

https://twitter.com/DonaldJTrumpJr/status/1464433019662606338?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1464433019662606338%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.businessinsider.com%2Fted-cruz-donald-trump-jr-who-naming-omicron-variant-xi-2021-11

För New York Post utvecklar en talesperson för WHO förklaringen till namnvalet på den nya varianten.

– När det gäller ”nu” tänkte vi att människor kunde bli förvirrade och tro att det var ”den nya varianten” i stället för ett namn. När det gäller xi var det för att det är ett vanligt efternamn och vi har kommit överens om namnregler där vi undviker att använda namn på platser, personer, djur osv för att undvika stigmatisering.

Bergström: ”Förstår allvarligt talat inte”

Uppmaningen till alla svenskar.