Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför blir unga och friska svårt sjuka

Slående resultat – skyddet håller i sig i flera månader.
Nya rönen finns i ny studie.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petter Brodin vid KI.Foto: Ulf Sirborn
Rålambshovsparken under försommaren i år.Foto: Alex Ljungdahl

Brist på proteinet typ 1-interferoner kan vara en förklaring till att yngre och friska personer blir svårt sjuka i covid-19.

Det visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Resultaten beskrivs som ett ”genombrott” i coronaforskningen.

Två nya dödsfall av coronaviruset har registrerats på fredagen, och 5 880 personer har nu dött med covid-19 i Sverige.

En gåta kring det nya coronaviruset är varför vissa drabbas värre än andra, fast de inte har några kända sjukdomar.

Nu har forskare hittat något som skulle kunna vara en av förklaringarna.

Forskare undersökte 987 unga och tidigare friska patienter som fått livshotande lunginflammation efter att ha smittats av coronaviruset. 

Över 10 procent av dem har antikroppar som attackerar det egna immunsystemet, så kallade autoantikroppar, eller en brist på proteinet typ 1-interferoner. Proteinet är ett av kroppens viktigaste försvar mot viruset. 95 procent av patienterna var män, och studien beskrivs som ”den första molekylära förklaringen” till varför fler män än kvinnor dör av covid-19.

Beskrivs som ett genombrott

– De nya resultaten är ett genombrott i covid-19-forskningen och kan delvis förklara varför vissa unga och tidigare friska individer blir mycket sjuka, säger Petter Brodin, forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet, och svensk koordinator för projektet i ett pressmeddelande.

Forskarnas mål är att ta reda på om det finns genetiska och immunologiska förklaringar till att vissa patienter under 50 år drabbas hårt av covid-19 trots att de inte har underliggande sjukdomar, och vill nu ta reda på om behandling med interferoner kan ha effekt.

Forskarna genomförde också analyser på blodprover från personer som varit på sjukhus för livshotande lunginflammation i covid-19. ”Ett betydande antal” hade sällsynta varianter av gener som hanterar typ 1-interferoner.