Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför avråder FHM inte från sportlovsresor

Anders Tegnell om situationen i Västerbotten.
Anders Tegnell fick flera frågor om sportlovet på presskonferensen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han berättade då varför FHM inte vill se allmänna reserestriktrioner.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Folkhälsomyndigheten vill inte se några allmänna reserestriktioner inför sportlovet. 

Statsepidemilog Anders Tegnell menar att riskerna kan vara större om folk stannar kvar på sina hemorter.  

– Det skulle innebära att många fler är hopträngda i Stockholm – vilket kan innebära större risk för smittspridning, säger han på tisdagens pressträff. 

Den sjunkande smittkurvan tycks ha avstannat, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– Det är lite oroande att den sjunkande tendensen avstannat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

Han fick under pressträffen flera frågor om det inte vore bättre om folk stannade hemma under sportlovet, i stället för att resa till exempelvis till skidanläggningar i fjällen.

– Det är inte helt lätt att svara på. Det låter logiskt, men är det bättre att alla stockholmare stannar i Stockholm och går på en galleria än att var och en åker till fjällvärlden? Det är inte självklart att det är bättre att alla stannar i Stockholm, säger Anders Tegnell. 

Dialog med skidanläggningar

Statsepidemiologen underströk vikten av att resa på ett smittsäkert sätt och att se till man kan följa rekommendationerna på orten man vistas. 

– En förutsättning för att man ska resa är att man kan följa restriktionerna. Att man har både en resa dit och ett boende på plats som gör att man inte träffar massa nya människor. Vi har en kontinuerlig dialog med regionerna där de stora skidanläggningar finns respektive länsstyrelserna och följer det här.

I nuläget finns det enbart en region som har särskilda lokala skärpningar för resor: Västerbotten – där man har haft utbrott av den brittiska virusmutationen på Northvolts batterifabrik.