Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige öppnar för att införa coronapass

Anders Ygeman: "Kommer sannolikt ställas krav"
Det pågår en diskussion i EU om vaccinpass, uppger Damberg.
Foto: AVENTURIER PATRICK/ABACA / STELLA PICTURES/AVENTURIER PATRICK/ABACA
Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT / TT NYHETSBYRÅN

Danmark vill införa ett vaccin- och coronapass.

Nu vill Sverige följa efter – för att kunna öppna för resor.

– Arbetet med vaccinationsintyg är nog lika efterlängtat som vaccinationen, säger socialminister Lena Hallengren.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Det danska passet ska kunna ge tillgång till restauranger, konserter, idrottsevenemang och utlandsresor. Planen är att ”vaccinpasset” ska finnas tillgängligt om någon eller några månader.

Och nu vill Sverige också ha coronapass. Det berättar socialminister Lena Hallengren, och förtydligar att ett svenskt pass väntas vara färdigt ungefär samtidigt som Danmarks. Vaccinationsintyg, det intyg den som vaccinerats får efter sprutan, digitaliseras nu och förhoppningen är att det ska kunna användas internationellt.

– I dag ger vi tre myndighetsuppdrag för att bygga en infrastruktur för intygen, säger Hallengren.

INTYG OCH PASS – DET HÄR GÄLLER

Redan i dag går det att få ett intyg på att man är vaccinerad. Men olika länder gör på olika sätt vilket gör att det inte nödvändigtvis gäller i andra länder.

Nu kämpar Sverige för att intyget ska kunna internationellt giltigt som ”vaccinpass” – vilket skulle öppna för vaccinerade svenskar att till exempel resa utomlands.

Enligt inrikesminister Damberg pågår det redan nu från Sveriges sida diskussioner med andra länder.

Frågan ligger i hur mycket eller lite en vaccinerad sprider viruset vidare.

– När man får mer klarhet i de frågorna skulle ett intyg på vaccin kunna göra att man har lättare att kanske resa i framtiden eller att införa andra begränsande åtgärder, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”.

Ygeman: ”Tillgängligt till sommaren”

Planen är nu att vaccinationsintyget både ska gå att utfärda och ta emot digitalt.

– Vårt mål är att ha den digitala infrastrukturen tillgänglig till sommaren, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

När Sverige och andra länder börjar öppna upp igen kommer det troligen att vara krav på att visa upp ett vaccinationsintyg.

I nuläget krävs ett negativt coronatest för att passera gränsen till Sverige. Att ett vaccinpass skulle underlätta för människor att komma till Sverige slår inrikesminister Mikael Damberg bort.

– Det hjälper inte nu. Även om man hittar på ett sånt pass kommer man inte in i Sverige utan att visa ett negativt coronatest de senaste 48 timmarna.

Se också:

En ny studie ger glädjebeskedet.
Mer än en miljard doser beställda till EU.
Sänker gränsen från 70 till 65 år.
Stora doser väntas kommande veckorna och därför satsar man nu på logistiken.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.