Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Smittan ökar i Åre • Våldsamma demonstrationer i Stockholm • Vaccinexpert: En dos räcker

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Smittspridningen ökar i Åre och nu vädjar de regionala smittskydden till sportlovsfirarna att sluta festa.

■■■

Sex poliser skadades och 50 personer fick avvisas under våldsamma demonstrationer i Stockholm mot coronarestriktioner.

■■■

Det räcker med en dos för personer som redan haft covid-19 – och den strategin kan även fungera för folk som inte är i riskgrupp, säger vaccinexperten Helena Hervius Askling.

Smittan ökar i skidområden

Oron var stor inför att Stockholm och andra tätbefolkade områden skulle fira sportlov i Fjällen, och nu ökar smittspridningen i skidorterna.

– Vi ser en del orosmoln, säger Annika Ersson, tillförordnad smittskyddsläkare i region Jämtland och Härjedalen, till Expressen.

Polisen i Åre stängde ner en fest med ett hundratal deltagare under onsdagen, och i Vemdalen tvingades ett hotell stänga efter ett lokalt coronautbrott. Det regionala smittskyddet vädjar nu till ungdomar att sluta festa.

– Det förekommer stora fester här – det kanske inte är unikt för Åre att det gör det på sportloven, men det är väldigt oroande, säger Annika Ersson.

Våldsam coronademonstration i Stockholm

På lördagen samlades hundratals personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot coronarestriktionerna. Polisen försökte först stoppa demonstrationen, men då marscherade protestanterna norrut, och det blev en våldsam sammandrabbning i höjd med Slussen.

50 personer fick avlägsnas med stöd av pandemilagen. En person är skäligen misstänkt för brott mot ordningslagen för en icke tillståndsgiven demonstration. En person greps för våldsamt upplopp och en för blåljussabotage.

Bland demonstranterna syntes allt från småbarnsfamiljer till högerextremister och vaccinmotståndare.

Vaccinexpert: Räcker med en dos

Flera experter och tyckare har lyft frågan om att bara ge en dos vaccin till den breda befolkningen, så fler kan få skydd fortare, efter studier som pekar på att Pfizers och Astra Zenecas vaccin är effektivt efter bara en dos.

Helena Hervius Askling, vaccinexpert och överläkare, säger att det kan vara en bra strategi – men i ett senare skede när riskgrupperna har skyddats.

– Vi vet från annan, tidigare vaccinforskning att äldre och personer med nedsatt immunförsvar har ett sämre vaccinsvar. De kan dessutom bli svårt sjuka i covid-19. Så därför skulle jag vara försiktigt med att ge dem en dos.