Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Janssen stoppar Europas vaccindoser • Studie: Så få drabbas av covid-19 efter vaccin • Skåne avvaktade restriktioner – trots ökad smitta

Janssens vaccin stoppas tillfälligt i USA på grund av misstänkta biverkningar.

Försändelserna av Janssens vaccin till Europa stoppas, sedan sex fall av blodproppar rapporterats i USA.

■■■

Mindre än en av tusen norrmän som fått två doser vaccin har smittats av covid-19 efter att ha vaccinerats. Det visar en studie från den norska folkhälsomyndigheten.

■■■

Region Skåne och Folkhälsomyndigheten kom överens om att avvakta med lokala restriktioner i höstas – trots en kraftigt ökad smittspridning.

Janssen stoppar Europas vaccindoser

Amerikanska myndigheter vill pausa användningen av Johnson & Johnsons vaccin, som utvecklats av nederländska Janssen, efter larm om misstänkta biverkningar. 

Av totalt 9 miljoner personer som fått vaccinet i USA har sex fått blodproppar och låga halter av blodplättar. En har dött. Alla de drabbade är kvinnor mellan 18 och 48 år. Problemen liknar dem som upptäckts i sällsynta fall med Astra Zenecas vaccin.  

Nu meddelar Johnson & Johnson att försändelserna av vaccinet till Europa pausas. Sverige har inte hunnit börja vaccinera med Janssen men ska enligt ursprungsplanen få 31 000 doser av vaccinet under april och totalt 3,95 miljoner doser till och med september. 

Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström får leveransstoppet ingen avgörande betydelse för den svenska vaccinationstakten.

”Eftersom vi har helgarderat är vi inte helt beroende av vaccin från Janssen och Astra Zeneca som är under diskussion just nu. Stora volymer från Pfizer och Moderna är på väg”, skriver han till Expressen.

Den europiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder nu om det kan finnas ett samband mellan vaccinationen och sjukdomsfallen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att man inte kommer att hinna vänta på EMA:s utredning – utan att det kommer ett besked ”jättesnart”.

Studie: Så få drabbas av covid-19 efter vaccin

Av de sammanlagt 296 141 norrmän som fått två doser har 199 personer, eller 0,07 procent, blivit smittade med covid-19. De flesta som smittats har fått milda symtom som gått över fort. Bara ett fåtal fick kraftigare symtom. Det visar en studie som den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, har gjort.

– Allvarlig sjukdom är ovanligt, men när det förekommer är det viktigt att vi undersöker vad det kan bero på, säger Karianne Johansen, vid FHI:s smittskyddsregister, i ett pressmeddelande.

Den 30 mars publicerade Folkhälsomyndigheten i Sverige resultatet av en liknande undersökning på den svenska befolkningen. 

Då hade drygt en miljon personer i Sverige vaccinerats med en dos och omkring 430 000 personer med två doser. Omkring 6 000 personer hade konstaterats ha covid-19 efter sin första vaccindos. Nästan 4 000 av dem testade positivt inom de första två veckorna efter den första dosen, det vill säga innan kroppen hunnit bygga upp ett skydd. 

Bara omkring 200 personer konstaterades ha smittats med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen. Detta motsvarar 0,07 procent av det totala antalet covid-19 fall sedan årsskiftet, och 0,06 procent av alla som vaccinerats med två doser.

– Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra. Även en dos ger skydd, men inte lika effektivt, sade Anders Tegnell då.

Skåne avvaktade restriktioner – trots ökad smitta

Under två oktoberveckor ökade coronasmittan i Skåne med 75 procent. Regionen larmade Folkhälsomyndigheten om den allvarliga situationen:

Den 20 oktober skrev smittskyddsläkaren Eva Melander till Anders Tegnell:

”Vi såg en kraftig ökning av fall förra veckan. Vi ser allvarligt på detta. Vi önskar så fort som möjligt ha ett möte med er för att diskutera när det skulle kunna vara aktuellt med att gå i gång med lokala restriktioner hos oss. Helst i morgon eftermiddag om möjligt.” 

Mötet hölls den 22 oktober, men då kom regionen och Folkhälsomyndigheten överens om att avvakta med skärpta lokala råd.

Först en vecka senare, efter ytterligare en fördubbling av smittan och ytterligare ett möte, infördes de lokala råden i Skåne.

Vaccinskydd mot brasiliansk och sydafrikansk variant utreds.