Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då riskerar du smitta andra – utan att veta

Stefan, Kjell och Sofia är några av de som smittats av corona – har helt olika symptom
Värk i leder och muskler kan vara ett symtom.
Foto: Shuttertstock
Nyser och hostar du - stanna hemma även om du inte är jättesjuk.
Foto: LUBERO - STOCK.ADOBE.COM / LUBERO - STOCK.ADOBE.COM 331535945
”Symtombilden vid covid-19 kan variera mycket mellan olika personer”, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare.
Foto: Region Halland
Lite matthet och tröthet kan vara ett diffust symtom på covid-19.
Foto: Colourbox
Gunilla Persson, tf smittskyddsläkare i Västerbotten.
Foto: Jan Alfredsson/Region Västerbotten
Coronaviruset sprids framför allt genom droppsmitta.
Foto: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY/IBL
Nästäppa, ömhet i svalget är andra symtom.
Foto: ROBERTO PFEIL / AP TT NYHETSBYRÅN
Agnes Wold, professor i bakteriologi.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Covid-19 beskrivs som en lömsk sjukdom – på många sätt.

Man kan gå runt med diffusa symtom och riskera att smitta andra, utan att veta det.

– De symtom som kan vara svåra att uppfatta som symtom på sjukdom är till exempel nästäppa, lättare halsont, förlust av lukt- och smaksinnet och allmän trötthet eller sjukdomskänsla, säger smittskyddsläkaren Maria Löfgren.

Enligt en studie från en by i norra Italien som publicerades redan i mars hade fler än 50 procent av de som smittats med coronaviruset uppgivit inga eller diffusa symtom.

Det var för övrigt i den byn Italiens första dödsoffer i coronautbrottet krävdes.

Finns många diffusa symtom

Men enligt en sammanställning WHO gjort kring virusutbrottet i Kina var väldigt få fall var helt utan symptom. De personer som till en början inte uppvisade symtom började göra det senare, uppgavs det i rapporten.

Exakt hur vanlig så kallad asymtomatisk coronasmitta är återstår att se i kommande forskning. 

– Förekomsten av asymtomatisk smittspridning diskuteras mycket och det råder oklarhet kring i vilken utsträckning detta faktiskt förekommer. Klart är att man smittar mest när man har symtom såsom hosta och nysningar då virus kan spridas bra, förklarar Maria Löfgren, smittskyddsläkare i region Halland.

Det har visat sig att när man verkligen går till botten med dem som diagnosticerats med virus, framkommer det att de faktiskt haft symtom, men ibland så milda att man inte uppfattat sig som sjuk.

Agnes Wold, professor och folkbildare berättar om de oklara coronasymtomen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Därför är det ytterst viktigt att man stannar hemma och ligger lågt även om man bara känner små tecken på sjukdom.

Det finns gott om symtom så pass diffusa att man kanske inte gör kopplingen direkt, enligt bakterieprofessorn Agnes Wold som räknar upp:

– Det finns massor: huvudvärk, ruggighet, muskelvärk, lite småsnuvig, tappad lukt och smak, illamående, lite diarré...

Kunskapen ännu begränsad

Lindrig torrhosta, halsont, matthet, pirrningar i huden eller rodnader är andra symtom att vara vaksam på.

Symtomen kommer oftast omkring tre till fem dagar efter smittotillfället. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

– Det är viktigt att alla personer som märker symtom på sjukdom, även milda, stannar hemma från arbete eller skola och isolerar sig från kontakter utanför hushållet. Vid svårare symtom såsom andningsbesvär, hög feber med allmänpåverkan är det naturligtvis viktigt att kontakta sjukvården, poängterar Maria Löfgren.

Kunskapen om smittsamhet vid covid-19 är fortfarande begränsad. Enligt studier hittills så är man mest smittsam de första dagarna.

– Vi tror att har man inte symtom alls så är man inte särskilt smittsam. Är man helt opåverkad från luftvägarna måste risken vara liten, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare i region Västerbotten.

”Inte tyckt att man varit sjuk”

Studien i Italien pekade dock på så kallad asymtomatisk coronasmitta i ett relativt stort antal fall.  Även en undersökning av personal på sjukhuset i Linköping visade att flera var smittade, men uppgav att de inte haft några eller bara lätta symtom.

– Men det beror lite på hur man ställer frågan, menar Gunilla Persson och fortsätter:

– Frågar man ”har du varit sjuk”, då kanske många svarar nej. Men frågar man om personen haft halsont, känt sig lite frusen eller haft huvudvärk kanske man svarar ja. Man har gått till jobbet ändå, för man tycker inte att man varit sjuk.


Då är man tidigast smittfri

Vid konstaterad covid-19-infektion ska man stanna hemma i minst sju dagar efter insjuknade. Du ska även ha varit frisk och symtomfri i två dagar.

Du kan gå tillbaka till jobb/skola även om du fortfarande har kvar viss torrhosta så länge du har varit hemma minst sju dagar efter insjuknandet, och minst två dagar sedan du hade några andra symtom.

Om du har haft andra symtom initialt och ett lukt- och smakbortfall som hänger kvar gäller samma som för torrhosta. Du ska då stanna hemma sju dagar efter att du insjuknade och du ska även ha varit frisk och symtomfri i två dagar.

Om du däremot endast haft symtomet lukt- och smakbortfall så rekommenderas du att stanna hemma minst sju dagar efter att du fick det, även om du i övrigt känner dig helt frisk.

Källa: Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Nicholas Aujalay berättar om att jobba med corona i USA – och sin egen sjukdomstid