Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då kommer besked om äldre, sommaren och allsvenskan

Då presenteras nya rekommendationer för de äldre.
Alla Sveriges äldre har omfattats av samma restriktioner. Men det kan det nu bli ändring på.
Foto: Shutterstock
Snart är det dags för sommar och semester. Men hur ser det ut med resor inom landet? Den 3 juni kommer besked.
Foto: HÅKAN WIKE / INSLANDSBANAN
Det kan för många bli en semester på hemmaplan.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Tiotusentals fotbollssupportrar väntar på besked om när allsvenskan kan dra i gång för säsongen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I morgon, tisdag, kommer nya besked om 70-plussarna.

Och nästa vecka ska Folkhälsomyndigheten berätta vad som gäller i sommar.

Här är fyra datum att ha koll på.

Nu har det gått snart tre månader sen coronaviruset slog till i Sverige, och de flesta svenskar har fått lägga om sin vardag helt.

Men en del av restriktionerna kan komma att lättas. Folkhälsomyndigheten har lovat att lämna besked i en rad frågor som svenskarna undrar över.

Här är några av datumen att hålla koll på:

✓ Tisdag 26 maj: 70-plussarna

Hittills har alla personer över 70 år buntats ihop och fått samma restriktioner att förhålla sig till. Men Folkhälsomyndigheten har nu sett över rekommendationerna för ”yngre äldre” – alltså friska personer över 70 år.

I morgon, tisdag, väntas besked.

På måndagens presskonferens sa statsepidemiolog Anders Tegnell:

– Det behövs några timmar till för att få ihop ett bra budskap som blir lättförståeligt och samordnas och förankras med alla.

✓ Fredag 29 maj: allsvenskan

Besked om när de olika fotbollsserierna kan dra i gång har dröjt. Enligt Anders Tegnell är det inte själva matcherna som oroar, utan folksamlingarna runtomkring. Bland annat på restauranger.

Men nu är ett besked planerat till fredag.

– Vi hoppas att allt ska kunna vara klart till slutet på veckan. Det är ett regelverk som behöver bli klart. Vi ska ha diskussioner med polis och andra så att det här blir en bra start för verksamheten, sa Tegnell till SVT efter måndagens presskonferens.

För närvarande är allsvenskan planerad att dra i gång den 14 juni och damallsvenskan den 27-28 juni. Svenska cupen är skjuten på framtiden.

✓ Onsdag 3 juni: sommaren

Kan vi resa i sommar? Hur långt i så fall? Och på vilket sätt? Kan jag besöka min sommarstuga i en annan del av landet och är det lämpligt att ta tåget till fjällen?

Frågorna inför sommarens semestrar är många – svaren få.

Folkhälsomyndigheten har dock lovat att ge besked om vilka råd och restriktioner som kommer att gälla i sommar, och ett datum är satt till nästa vecka.

– Den 3 juni är målet vi har för att ta fram sommarvägledning, sa Tegnell under presskonferensen i onsdags.

Räkna dock inte med några konkreta råd.

– Det kommer att vara rätt övergripande för vi kan ju inte gå in och ge individuella råd om allt från badbassänger till hopptorn. Det kommer att vara övergripande så att de som organiserar verksamheter ska ha ett bra underlag, sa statsepidemiologen till TT förra veckan.

✓ Onsdag 15 juli: utlandsresor

Sen den 14 mars avråder UD från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller för närvarande till den 15 juli.

Vad som sker efter den 15 juli är oklart, och UD kan inte svara på vilket datum man eventuellt tar ett nytt beslut. Men utrikesminister Ann Linde, S, har tidigare sagt att man inte kan räkna med fritt resande i sommar.

För ett par veckor sen fick hon i SVT:s Helgstudion svara på frågan om man ska boka en utlandsresa.

– Jag skulle inte göra det själv, sa Ann Linde då.

Icke nödvändiga resor avser besöks- och turistresor.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Telias mobilsiffror avslöjar hur vi rest senaste veckan – och jämfört med förra året.