Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då börjar vaccinet skydda – reaktionen efter 14 dagar

Den gemensamma målsättningen är att alla vuxna över 18 år ska erbjudas vaccinering under det första halvåret 2021. Det säger SKR:s ordförande för sjukvårdsdelegationen.
Matti Sällberg.
Foto: SVEN LINDWALL
Sjukvårdspersonal vaccineras i USA.
Foto: MIKE MORONES / AP TT NYHETSBYRÅN

Snart kan Sverige börja vaccinera mot covid-19.

Den som får sprutan bör tänka på att det dröjer innan effekten kickar in.

– Många känner sig nog skyddade direkt, men man är inte skyddad, säger vaccinforskaren Matti Sällberg.

Flera länder har redan inlett vaccineringen mot covid-19, och enligt EU:s läkemedelsmyndighet kan vaccinet från Pfizer/Biontech bli godkänt 23 december. Regeringen hoppas börja vaccinera de första svenskarna kort därpå, även om de första leveranserna kommer i begränsad mängd. 

Den som vaccinerar sig måste dock fortsätta att skydda sig mot coronaviruset ett par veckor efter första sprutan. 

Enligt data från vaccintillverkarens fas tre-studier, som amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har analyserat, syns en tydlig effekt från vaccinet efter omkring tio dagar, vilket NY Times har rapporterat om.

Kurvan visar i rött visar placebogruppen, medan kurvan i blått visar hur gruppen som fick vaccinet svarar på första dosen efter runt 10 dagar.
Foto: FDA

Experten: Räkna med två veckor

Matti Sällberg, vaccinforskare och professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, tycker att man ska räkna med minst två veckor efter första dosen.

– Det som måste hända är att det specifika immunsystemet aktiveras, vilket innebär att både B-celler och T-celler ska expandera, det ska börja produceras antikroppar. Den processen tar minst 10-14 dagar. Tio dagar är egentligen en ganska kort tid efter en vaccination, så jag skulle nog räkna med åtminstone två veckor, säger han.

En andra dos av vaccinet ska ges efter 21 dagar, för att skapa ett mer säkert och långvarigt skydd. Matti Sällberg förklarar:

– Den första dosen ger ett visst immunsvar, men efter andra dosen har man ett mycket bättre immunförsvar. Skyddets längd är direkt proportionerlig till antalet celler och antikroppar man får efter de två doserna. Med få celler och antikroppar håller inte immuniteten lika länge.

Sverige har avtal med en vaccintillverkare, Janssen, som endast ska ges i en dos. Huffington Post rapporterar att det tar runt en månad innan kroppen utvecklar antikroppar med deras vaccin. För de andra vaccinen gäller två doser med tre-fyra veckors mellanrum.

Ger en dos sämre skydd?

– Många vaccintillverkare har gjort studier på både en och två doser. Astra Zeneca undersökte först att bara ge en dos, men övergav det när de insåg att det inte blev tillräckligt bra. Jag är skeptisk till en dos. Det kanske är användbart om man snabbt vill släcka en pandemi, men det här kommer inte gå över direkt, utan vi behöver ha två doser för att få tillräckligt långt skydd, säger Matti Sällberg.

Vaccinforskarna har över 20 miljoner visningar på TikTok:

Team Halo syns över hela världen – utbildar och svarar på frågor om vaccin mot covid-19.