Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronavirusets första offer: Person i övre 70-årsåldern

Patienten i Sverige som avlidit efter coronaviruset vårdades på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Coronaviruset covid-19 har skördat ett första dödsoffer i Sverige.

På onsdagen avled en person i övre 70-årsåldern på intensivvårdsavdelningen på Huddinge sjukhus.

Patienten sökte vård på S:t Görans sjukhus förra veckan – och vårdades på vanlig avdelning i flera dagar innan ett coronatest utfördes.

På onsdagseftermiddagen meddelade Region Stockholm att en person avlidit till följd av coronaviruset Covid-19. Vid sin död var personen en av två patienter som vårdades på intensivvårdsavdelningen på Karolinska Huddinge.

– Det rör sig om en äldre patient som har intensivvårdats och som har haft underliggande sjukdomar. Det här fallet exemplifierar vikten av att vara aktsam om äldre personer som kan löpa en ökad risk för ett svårt sjukdomsförlopp, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

Läkarna vet inte hur personen har blivit smittad – och räknar inte heller med att få svar på den frågan.

– Vi har inte kunnat koppla smittan till utlandsresa. Detta har varit ett första möjligt tecken på samhällsspridning, säger Per Follin.

Fortsätter smittspårningen?

– Det försvårar naturligtvis att personen inte lever längre. Jag tror inte att vi kommer att komma vidare i den frågan, säger Per Follin.

Patient testades positivt

Det var i måndags som Region Stockholm meddelade att en patient på Sankt Görans sjukhus testat positivt för coronaviruset covid-19 efter att en enskild läkare tagit initiativ till att ett test skulle utföras, har SvD rapporterat.

Personen hade kommit till Sankt Görans på fredagen och inledningsvis vårdats som en vanlig infektionspatient, utan några särskilda restriktioner. Det var först på söndagskvällen som provsvar visade att patienten var smittad av coronavirus.

Patienten isolerades och fördes senare till intensivvårdsavdelningen på Huddinge sjukhus. Samtidigt gick Sankt Görans sjukhus upp i stabsläge och ett 20-tal medarbetare som varit i kontakt med patienten skickades hem från arbetet och sattes i karantän.

– Personen har träffat väldigt många människor och alla av dem har inte utvärderats, Smittskydd håller på och arbetar med det. Det är naturligtvis så att den aktuella patienten har fått smittan från någon och då får Smittskydd kartlägga och försöka hitta den individen, sa Christian Kylander, chefsläkare på Sankt Görans sjukhus, då.

Oroar sig inte över vidare spridning

Till SvD har Kylander sagt att han inte oroar sig över någon vidare spridning av covid-19 efter att den nu avlidna patienten vårdats hos dem på vanlig infektionsavdelning:

– Det håller jag för osannolikt. Våra medarbetare använder de hygienrutiner som finns. De är friska allihop och då smittar de ingen.

På onsdagen skriver Anders Persson, pressansvarig på Capio S:t Göran, att man inte sett någon vidare spridning vid en första genomsyn.

”Vi har i vår första kartläggning inte sett några tecken på bekräftad smittspridning under de dagar aktuell patient vistats hos oss.”

En person vårdas fortsatt på intensivvårdsavdelningen på Huddinge sjukhus. Några nya patienter som behöver den typen av intensiv vård har inte tillkommit under det senaste dygnet.