Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronatestningen hårt ansträngd i hela Sverige

Professorns hårda krav för att stoppa corona
20 av 21 regioner i landet har nått eller är nära gränsen för sin testkapacitet enligt Ekots kartläggning.

Nästan alla Sveriges regioner har nått eller är nära att nå sin maxkapacitet för coronatester.

Det visar Ekots kartläggning. 

– Vi har inte möjlighet att analysera den mängd prover som önskas. För oss har det fått olyckliga konsekvenser, säger Simon Nilsson, utvecklingschef i region Gävleborg, till Ekot.

Trots att smittspridningen ökar i Sverige blir det allt svårare att få testa sig. 20 av 21 regioner i landet har nått eller är nära gränsen för sin testkapacitet enligt Ekots kartläggning. Bara Sörmland svarar att man har kapacitet kvar.

– Pressat läge. Jag tror att vi är nära både vår egen och en nationell maxkapacitet och jag är bekymrad över att det kommer gå ut över diagnoser och patientgrupper eftersom det är samma personal och instrument och utrustning som till stor del används för andra analyser, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef för Klinisk mikrobiologi i Kronoberg och Blekinge, som enligt Ekot anser att läget är oroande.

Regioner planerar att begränsa vilka som får testa sig

Vissa regioner planerar att begränsa vilka grupper får testa sig.

– Det kan bli så att de som har symptom och en känd smitta i sin familj inte får testa sig. Då får man räkna med att de har covid och så får de stanna hemma och isolera sig, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare i Västerbotten, till Ekot.

LÄS MER:

Fortsatt trångt i Stockholm – två veckor efter råden 

LÄS MER:

Svenonius hantering av munskydden sågas – S vägrade rösta om avtalet 

LÄS MER:

Därför kan du få corona igen

Nytt snabbtest visar om det är förkylning eller corona