Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronasmittat spädbarn intensivvårdas i respirator

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Ett nyfött barn har bekräftats smittat av covid-19 i Sverige.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK PERSSON /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare 76 dödsfall i covid-19 rapporteras i dag av Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 477 personer dött efter att ha smittats av det nya coronaviruset i Sverige, varav över 300 i Region Stockholm.

Samtidigt vårdas ett för tidigt fött spädbarn i respirator på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att ha bekräftats smittad.

Sammanlagt har nu 477 personer avlidit i covid-19 i Sverige, varav 76 dödsfall rapporterats det senaste dygnet. Över hälften – 282 – är män.

Drygt nio av tio som dött i covid-19 hittills – 87,6 procent – är över 70 år gamla.

En klar majoritet av dödsfallen, 303 av 477, är i Region Stockholm.

Dödsfall efter smitta på äldreboende

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i dag att en stor del av dödsfallen i Sverige kan härledas till att coronaviruset tagit sig in på flera äldreboenden.

Han säger att Folkhälsomyndigheten arbetar för att utöka testningen på äldreboenden ”i flera regioner”, men att framför allt de som driver äldreboenden måste ta sitt ansvar.

– Det är jätteviktigt att personal ges möjlighet att stanna hemma när de har minsta symtom. Vi arbetar också med flera regioner för att utöka testningen. Sedan är det också jätteviktigt att man följer rekommendationerna kring hygien på de här boendena.

Under presskonferensen får Anders Tegnell frågan om smittan på äldreboenden hade kunnat motverkas, om man testat fler i personalen. 

Då svarar han så här:

– Det finns indikationer på att det kunde ha varit så. Jag har pratat med mina norska kolleger och de har testat fler på äldreboenden, och de har mindre problem. Så vår linje är absolut att så fort vi kan testa fler, så är testning av personal och patienter på äldreboenden högt prioriterat.

Avgörande att personal stannar hemma

Anders Tegnell säger att skyddsutrustning inte är den avgörande faktorn på äldreboendena.

– Skyddsutrustning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboenden. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittspridningen är det de basala hygienrutinerna som är viktiga.

Anders Tegnell uppmanar ”samtliga inblandade” i att driva och arbeta på äldreboenden ”går tillbaka till sina verksamheter och funderar på vad de kan bli bättre på”.

– Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i Sverige i dag. När jag pratar med mina nordiska kolleger har de inte samma problem där.

Res inte under påsken

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanar återigen befolkningen att inte resa under påskhelgen, och understryker att riskgrupper bör hålla sig inne så mycket som det är möjligt.

– Om man är 70 stanna hemma överhuvudtaget och försök att limitera den sociala kontakten på alla sätt, säger han.

Anders Tegnell påpekar att den sociala distanseringen och förbättrad handhygien landet över, haft en positiv effekt på influensan och vinterkräksjukan, där Sverige har sett mindre antal smittade än vanligt.

I nuläget vårdas 970 personer på sjukhus för coronasmitta, varav drygt 400 ligger på intensivvårdsavdelning.

Spädbarn smittat

Spädbarnet, som föddes tidigare i år, vårdas i respirator på intensivvårdavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Barnet föddes för tidigt och har därmed även tidigare vårdats på sjukhus, skriver Aftonbladet

– Det stämmer att vi har ett väldigt litet barn som just nu ligger i respirator. Barnet mår under omständigheterna rätt så bra, säger Rainer Dörenberg, sektionschef på Barnintensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Aftonbladet.

Smittan är bekräftad, dock är det ännu inte klart hur barnet smittades.

En död på äldreboende: Flera smittade

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.