Coronasmitta finns på 1 av 3 äldreboenden i Stockholms stad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Coronasmitta finns på vart tredje äldreboende i Stockholm stad.

Dessutom finns inte tvål på alla boenden larmar facket, enligt Ekot.

– Det är en dominans av äldre som blir svårt sjuka. Det här är en olycklig utveckling. Vi får signaler från fler äldreboenden att man börjar få fall där, sa Anders Tegnell under presskonferens tidigare i dag. 

Stockholms stad bekräftar för SVT och Ekot att det finns coronasmitta på minst 29 särskilda boenden för äldre i staden.

Det handlar alltså om smitta på var tredje äldreboende i staden.

– Det saknas skyddsutrustning. Det finns inte handsprit. Det finns inte förkläden. Det är oklart från den ena stunden till den andra om man ska ha munskydd eller inte när man går in till de gamla. Och det finns inte tvål att tvätta sig med på alla boenden, säger Elisabeth Antfolk, ordförande för Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholms stad, till Ekot

Tegnell: ”Ganska brant kurva uppåt”

Det senaste dygnet har antalet bekräftade coronasmittade ökat med drygt 500. Det innebär att Sverige har ungefär 5 000 konstaterade fall. Nästan 400 personer intensivvårdas just nu.

På onsdagen bekräftades ytterligare 59 personer avlidna.

– Det börjar bli en ganska brant kurva uppåt. Vi ska ta det som en påminnelse om att hålla fast vid det grundläggande, att inte gå till jobbet när man är sjuk, eller besöka äldre anhöriga, säger Tegnell och fortsätter:

– Det är en dominans av äldre som blir svårt sjuka. Det här är en olycklig utveckling. Vi får signaler från fler äldreboenden att man börjar få fall där.


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.