Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona stoppar inte svenskarnas skidtur

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Per Ledel och Hanna Larsson tillsammans med barnen Signe, Alice och Vince.Foto: ALEX LJUNGDAHL

SÄLEN. Ännu har resorna till de svenska fjällen inte stoppats på grund av coronasmittan.

Vissa aktiviteter har stängts men backarna och längdspåren är fortfarande fulla.

– Jag hoppas inte att man kommer hit och är sjuk. Känner man sig det minsta sjuk så får man åka härifrån, säger Anna Johansson som bor i Sälen.

Har du ställt in någon resa till följd av coronaviruset?

Per Ledel och Hanna Larsson från Halmstad är i Sälen tillsammans med barnen Signe, Alice och Vince.

– Hade det varit smockat i backarna, alla liftar skulle varit öppna och man hade gått på afterski så är det klart att det inte är bra men så länge man håller sig i backarna med ungarna och åker knappliftarna så känns det hur bra som helst, säger Hanna och fortsätter:

– Att ställa in har vi inte tänkt på alls.

– Vi är rädda för att de får för sig att stänga men hoppas så klart att de håller öppet här veckan ut. Gör de det så får vi åka pulka och längdskidor resten av veckan.

”Här är det kanonväder så det är perfekt”

Andra som valt att ta sig till Sälen är Cecilia Hedin och Johan Levin från Borås. När Expressen träffar dem står de med sonen Björn, Cecilias mamma Helen, hunden Bertil och lille Nils som tillhör en annan familj de är i Sälen med.

– Vi är tvungna att jobba hemifrån nu när minsta tecken på att barnen är snuviga gör att vi inte får ha dem på dagis, så vi valde att åka upp hit i stället och jobba härifrån när mormor redan var här, säger Johan.

Cecilia Hedin tillsammans sonen Björn. Sen mormor Helen Hedin och Nils. Johan Levin med hunden Bertil.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mormor Helen fyller i:

– Vi skulle ha varit i Schweiz nu egentligen, men när flyget ställdes in så åkte vi upp hit i stället. Vi turas om att passa barnen och varvar det med längd, pulka och pussel med dem.

De håller sig borta från andra så mycket det går, utan att isolera sig hela dagarna.

– Vi har egna stugor här uppe så vi behöver inte vara på restauranger eller någon afterski, så vi känner oss lugna, säger Cecilia.

– Nu när allt har stängt ner hemma så är det mycket lättare att vara här, speciellt med barnen. Hemma regnar det och här är det kanonväder så det är perfekt.

”Jag hoppas inte att man kommer hit och är sjuk”

Men alla som rör sig i Sälen är inte skidturister. Anna och Dan Jansson bor här.

– Jag hoppas inte att man kommer hit och är sjuk. Känner man sig det minsta sjuk så får man åka härifrån, hem. Man ska ju inte röra sig ute, säger Anna och fortsätter:

– Det känns som att man bor i en bubbla här uppe. Vi var i Mora här om dagen och det var första gången man faktiskt såg att det är tomt i hyllorna på Ica Maxi. Att det är som de säger. Det har vi inte upplevt här i Sälen.

– Det är jättemånga egenföretagare här också, som driver restauranger och annat. Allt sådant påverkas.

Anna och Dan Jansson bor i Sälen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Professor Jan Albert svarar på de vanligaste frågorna.
Se hela Stefan Löfvens tal till nationen • Hårda orden: ”Ingen får chansa”.