Corona och 5G - en ny konspirationsteori

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Har strålningen från 5G-master någonting med coronavirusets spridning att göra?
En testplatta med coronavirusprover som används i en metod för att testa personal i sjukvården.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En nedbränd mobilmast i London, Storbritannien, i april 2020.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I sociala medier fortplantas konspirationsteorierna om corona lika snabbt som själva viruset sprids i samhället.

Men har strålningen från 5G någonting med coronavirusets spridning att göra?

Absolut inte, säger forskare.

Under april 2020 har mer än 100 incidenter riktade mot mobilmaster i Storbritannien och Nederländerna rapporterats, varav en tredjedel är anlagda bränder och vandalisering och resten trakasserier mot personal.

Anledningen: Människor tror att coronaviruset sprids via 5G-nätet.

Vad säger forskarna om corona och 5G?

Konspirationsteorierna tycks vara minst två till antalet. Den ena hävdar att 5G kan påverka immunsystemet och göra människor mer mottagliga för viruset. Den andra antyder att viruset på något sätt kan överföras genom användning av 5G-teknik.

Båda dessa föreställningar är ”fullständigt nonsens”, enligt Simon Clarke, docent i cellulär mikrobiologi vid University of Reading. Radiovågorna i 5G är för små och för svaga för att kunna påverka immunsystemet, och virus och elektromagnetiska vågor har inget med varandra att göra, säger han.

Maria Feychting, professor i epidemiologi vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, menar att påståenden om att 2G, 3G, 4G eller 5G skulle påverka immunförsvaret är ogrundade.

Konspirationsteorier sprids på Facebook

Falska påståenden om 5G och coronaviruset sprids i sociala medier som Facebook och drivs på av kända personer med hundratusentals eller miljoner följare – som skådespelaren Woody Harrelson, tv-profilen Amanda Holden och OS-boxaren Amir Kahn.

Det finns flera Facebook-grupper – även i Sverige – där den här tankevärlden har fått fäste.

Varifrån kommer teorin om corona och 5G?

Femte generationens mobilnät, 5G, kommer att ge oss bättre och snabbare bredband och är under uppbyggnad på flera håll i världen. Eftersom Wuhan i Kina, staden som tros vara coronavirusets ursprung, även är ett testområde för kinesisk 5G fick konspirationsteorierna en koppling.

I den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws publicerade en intervju med allmänläkaren Kris Van Kerckhoven med rubriken ”5G är livshotande, och ingen känner till det”. På frågan om sambandet 5G och coronaviruset sa Van Kerckhoven: ”Jag har inte kollat fakta. Men det kan finnas en länk till de pågående händelserna”

Artikeln togs ned redan efter några timmar, men stubinen var tänd och ryktet började spridas, både på nyhetssajter och i sociala medier.

Tv: Tillbaka i Wuhan – där coronan startade

CNN:s reporter satt i karantän efter att ha befunnit sig i Wuhan i början av året