Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare smittade av corona – två vårdas på intensiven

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Läkare och sjuksköterskor har eller är allvarligt sjuka o covid-19. De har legat inne på Karolinska i Huddinge (bilden) och Karolinska Solna.
Foto: OLLE SPORRONG
Karolinska i Solna.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Två coronasmittade läkare intensivvårdas nu i Stockholm, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.
Foto: ANTHONY ANEX / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två coronasmittade läkare intensivvårdas nu i Stockholm, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

 SVT Nyheter rapporterar att totalt tre läkare och två sjuksköterskor har intensivvårdats i Stockholm.

– Det vi vet är att det är tre läkare och två sjuksköterskor i intensivvård och respirator. Jag vet att en av läkarna tillfrisknat och är på väg till en vanlig avdelning, säger Clara Strömberg, överläkare på Södersjukhuset, till SVT Nyheter.

SvD skriver att det just nu är minst två svenska läkare i Stockholm som får intensivvård på grund av corona, enligt flera oberoende källor. 

Den ena arbetade inom den prehospitala vården och den andra inom akutverksamheten. 

Clara Strömberg är överläkare och huvudskyddsombud för läkare och akademiker på Södersjukhuset, och hon berättar för SVT Nyheter att totalt tre läkare och två sjuksköterskor intensivvårdats i Stockholm efter att ha insjuknat i corona. 

– Det vi vet är att det är tre läkare och två sjuksköterskor i intensivvård och respirator. Jag vet att en av läkarna tillfrisknat och är på väg till en vanlig avdelning, säger Strömberg till SVT Nyheter.

Tre andra smittade

Svenska dagbladet skriver också att tre andra läkare på ett stort akutsjukhus i en annan stad har smittats av corona. Samtliga blev smittade efter att kraven på skyddsutrustning sänktes. 

– Det är ett högt spel med våra liv, säger en av läkarna till tidningen. 

Två av de smittade läkarna är nu hemma i karantän i väntan på att bli frisk och en av dem säger till SvD att ”jag har knappt någon feber, lite hosta”. 

Men den tredje läkaren på samma sjukhus är äldre, och har bland annat fått hög feber.

Kraven på skyddsutrustning sänktes

I lördags stod det klart att skyddsutrustningen som används vid vård av coronapatienter har sänkts i Sveriges regioner. Till exempel så ska inte munskydd vara standard vid vård av covid-19.

Tidigare gällde munskydd med hepafilter, visir, mössa, långärmad skyddsrock, handskar som tejpades fast på den långärmade rocken och gummistövlar. 

Men inte längre.

– Jag tycker de tidigare kraven var adekvata med tanke på att de kom ur erfarenheter från Kina och Italien, och i Italien har de nu har ett antal sjuksköterskor och 26 läkare som har dött. Erfarenheterna säger att det är riktigt täta dräkter som gäller, sa Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, om det nya beslutet i lördags. 

Kravet på Folkhälsomyndigheten: ”Ändra inte reglerna efter tillgången på materiel”

Ordföranden i Stockholms läkarförening Johan Styrud ställer sig kritisk till hur vårdpersonalens situation ser ut. Han beskriver den som oviss och säger att så länge kunskapsläget är ovisst ska försiktighetsprincipen råda. 

– Det är konstigt att Folkhälsomyndigheten har en rekommendation som ändrades i går, regionerna har en instruktion och på sjukhusen har lokala anpassningar. Vi vet ju först efteråt vad man behöver för skydd för att det ska vara fullgott.

– Folkhälsomyndigheten ska gå ut med exakta rekommendationer på vad som gäller rent vetenskapligt så att personalen kan känna sig trygg, och inte ändra reglerna utefter tillgången på materiel. 

Det är det du upplever att FHM har gjort här?

– Ja. Ska man vara nära patienterna utan ett fullgott skydd, är det okej? Man ska vara säker när man arbetar nära patienterna.  

– Skulle det bli många sjukhusmänniskor som insjuknar så blir det väldigt allvarligt, då tappar vi medarbetare som ska arbeta här i första linjen. 

Johan Styrud säger till SvD att det ”finns en rädsla på golvet” inom vården. 

– Det finns en rädsla på golvet. Det är en otäck sjukdom och man vet inte vem som blir riktigt sjuk och inte. Jag skulle inte kalla det rysk roulette, men lite åt det hållet.