Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CORONA I KORTHET: Vaccin kan vara klart i september • Trumps svar efter sågade förslaget • Ann Linde om svenska strategin: Kommer inte döma

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Ett vaccin mot covid-19 kan vara klart redan i september. Bakom forskningen står ett team från Oxford University – som har en fördel gentemot resten av världen.

■■■

Donald Trump föreslog att desinficerande städprodukter skulle kunna användas för att hjälpa coronasjuka – under nattens pressträff fick han svara på rapporterna om ökad användning av produkterna i USA. 

– Jag kan inte förstå varför, sa Trump och hävdade att hans förslag var ironiskt.

■■■

Den svenska strategin för att hantera coronakrisen har ifrågasatts av omvärlden. Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en intervju med The Guardian att hon inte kommer utvärdera eller döma strategin i Sverige.

■■■

Expressen ger dig de senaste nyheterna om coronaviruset.

Coronavaccin kan vara klart i höst

I jakten på ett coronavaccin tvingas forskningsteam börja med kliniska studier i mindre skala – men det finns ett undantag:

Förra året började forskningsinstitutet Jenner-institutet på Oxford University att ta fram ett vaccin mot ett tidigare coronavirus. Testerna visade sig vara ofarliga mot människor, vilket innebär att samma team nu kan göra större studier på ett nytt vaccin mot covid-19 på kortare tid, rapporterar NY Times.

I slutet av maj väntas omkring 6 000 människor ha provats för vaccinet och om det visar sig vara säkert och effektivt kan miljontals människor redan i höst börja ta det.

 

Trumps förslag möttes av kritik

USA:s president Donald Trump uppmärksammades för en tid sedan för en kommentar där han föreslog att desinficerande städprodukter skulle kunna användas för att hjälpa coronasjuka. 

Förslaget möttes av hård kritik vilket ledde till att presidenten stoppade söndagens pressträff.

Men under måndagen var han tillbaka och fick frågor om allt fler som använder desinficerande städprodukter i USA. 

– Jag kan inte förstå varför. Jag kan inte tänka mig det, svara Trump och hävdade att hans förslag var ironiskt.

 

Ann Linde: ”Jag kommer inte döma eller utvärdera”

Sverige har valt ett annat tillvägagångssätt för att hantera coronapandemin än många andra länder – vilket har kritiserats.

The Guardian rapporterar om att Sverige har tre gånger fler döda per miljon invånare än Tyskland och Danmark – och sex gånger högre än Finland.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att de relativt höga dödstalen ”definitivt inte var en del av planen”, men förklarar det med att smittan tagit sig in på äldreboenden och att de boende där utgör hälften av de döda. 

Men Linde vill inte utvärdera den svenska strategin:

– Jag kommer inte utvärdera eller döma strategin i Sverige eller någon annanstans. Det kommer ta ganska lång tid innan någon kan göra det, säger hon till The Guardian. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Svante Werger på MSB om hur vi har förändrat vårt beteende.