Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CORONA I KORTHET: USA går om Spanien i antal dödsfall • Wolds kritik efter smittan på äldreboenden: ”Tänk om” • Larmet från Malmö: Vårdpersonal jobbar i privata kläder

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.

USA har konstaterat nästan 2 000 nya dödsfall – och har nu gått om Spaniens totala dödsantal.

■■■

Professor Agnes Wold är kritisk till coronasmittan på äldreboenden och inom hemtjänsten – och menar att Sverige måste tänka om.

■■■

Vårdpersonal i Malmö larmar om att de tvingas arbeta i sina privata kläder.

■■■

Expressen ger dig de senaste nyheterna om coronakrisen.

Nästan 2 000 dödsfall i USA – går om Spanien

USA har registrerat 1 973 dödsfall under det senaste dygnet, rapporterar AFP. 

Därmed har nu 14 695 dödsfall kopplats till coronaviruset i landet.

Siffran innebär att USA gått om Spaniens 14 555 dödsfall, och att man nu närmar sig det land som hittills drabbats hårdast av coronakrisen; Italien. Det europeiska Medelhavslandet har hittills bekräftat 17 669 dödsfall, enligt myndigheternas statistik.

Sett till dödsfall per capita har dock Spanien och Italien fortsatt ett högre antal än USA.

Agnes Wolds kritik om smittan på äldreboenden: ”Tänk om”

Att coronaviruset har fått spridning på svenska äldreboenden har pekats ut som en anledning till de höga dödstalen i Sverige.

Nu kommer Agnes Wold med skarp kritik mot den höga omsättningen av personal inom hemtjänst och äldreboenden.

– Framförallt i hemtjänsten, det är mitt största bekymmer. De måste göra något åt personalomsättningen. Det är att bjuda in smittan med så fruktansvärt mycket olika personal och timvikarier. Det går inte. Man måste lägga om schemat för att minska risken för smitta, säger professorn i klinisk bakteriologi.

Larmet: Vårdpersonal jobbar i privata kläder

Redan innan utbrottet av coronaviruset har bristen på arbetskläder varit ett bekymmer för anställda inom hemsjukvården i Malmö. 

Sjuksköterskorna Karin Collvin och Tanja Markestål möter varje dag svårt sjuka och äldre patienter inom hemsjukvården. Och det utan att bära arbetskläder.

I stället tvingas de använda sina egna kläder, som de har på sig till och från jobbet och även hemma.

– Jag är rädd att smitta någon annan, säger Karin Collvin.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.