Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CORONA I KORTHET: Stockholmare känner sig inte välkomna i Skåne • Weqas, 61, död i corona: ”Helt frisk innan” • Löfvens lyft när SD tappar

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.
Weqas Lordini.Foto: Privat / Privat
Statsminister Stefan Löfven.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Österlen.Foto: SHUTTERSTOCK

Stockholmare känner sig inte välkomna i Skåne under coronakrisen. Två som känner sig ovälkomna är Eva-Pisa och Anders Isberg.

■■■

Svenske Weqas Lordini, 61, som bott i Paris sedan 2004, har dött av corona. Hans bror berättar att Weqas var helt frisk innan han fick viruset.

■■■

Socialdemokraterna gör ett lyft under coronakrisen, visar en sammavägning av opinionsundersökningar som Ekot gjort. Samtidigt tappar SD.

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter i korthet.

Stockholmare som reser till fritidshus runtom i landet har tidigare välkomnats med öppna armar. Men inte längre. Paret Isberg bor i Kivik under sommarhalvåret och i Stockholm på vintrarna. När de återvände till Kivik i år så kände de sig helt plötsligt inte välkomna. 

– Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, säger Eva-Pia Isberg och fortsätter: 

– Om vi blir sjuka åker vi hem. Vi går och handlar på kvällen, vi trängs inte med någon här på något sätt, säger hon.

Svenske Weqas död i Paris

Weqas Lordini, 61, bodde tidigare i Sköndal i södra Stockholm men flyttade 2004 till Paris med sin familj och är svensk medborgare. 

För cirka tre veckor sedan insjuknade han i nya coronaviruset. Det är okänt hur han smittades men Frankrike har 32 964 bekräftade fall av covid-19. Han avled under fredagen efter att ha tillbringat hans sista dagar på intensivvårdsavdelning. 

– Han var hemma i 13 dagar, hela familjen var isolerad. Sista dagen han var hemma så gick han upp, rakade sig och åt mat. Vi trodde att han hade blivit bra. Sedan kunde han inte andas längre, säger Weqas bror till Expressen. 

– Han var helt frisk innan han blev sjuk, säger han. 

Löfvens lyft under coronakrisen

Coronaviruset har gett Socialdemokraterna ett lyft i opinionen, det visar en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gjorde för Sveriges Radio Ekot. 

Socialdemokraternas ökning på 1,3 procentenheter tros komma främst från tidigare Sverigedemokrater, SD backar nämligen 1,2 procentenheter i mätningen. Övriga partier står i stort sett kvar på tidigare siffror. 

– Det tror jag man ska förklara med att dels kommer partier som inte är i regeringsställning bort. Det är ju ett väldigt fokus på vad regeringen gör och vilka ställningstaganden de gör, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till SR.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.