Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona i korthet – de senaste nyheterna

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.

Röntgenbilder på lungorna hos de personer som drabbats hårdast av covid-19 visar ett distinkt mönster av infektionen, skriver Los Angeles Times. 

■■■

Norska smittskyddsläkare är kritiska till Sveriges coronataktik.

■■■

Steffo Törnquist bekräftar att TV4 ställer in ”Let’s dance”.

■■■

Expressen ger dig de senaste nyheterna om coronakrisen.

Läkarna upptäckte vita suddiga fläckar i kluster i utkanterna av båda lungorna på patienterna som hade fått lunginflammation av coronaviruset.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Mystiska fläckar på smittades lungor

Röntgenbilder på lungorna hos de personer som drabbats hårdast av covid-19 visar ett distinkt mönster av infektionen – men än så länge har inte upptäckten givit några ledtrådar till hur man kan bota sjukdomen, skriver Los Angeles Times. 

När det gäller covid-19-patienterna som fått lunginflammation syntes vita fläckar i utkanterna av båda lungorna, nära revbenen.

Sven Nyrén, överläkare och docent i thoraxradiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, säger till SVT att mönstret är spännande. 

– De vita fläckarnas mönster kan kanske användas för att identifiera patientens sjukdom. 

Norska kritiken mot Sveriges taktik

Norska smittskyddsläkare berättar för Aftonbladet är de är förvånade och kritiska till att Sverige inte har hårdare samhällsrestriktioner och till exempel stänger skolor.

– Vi i Norden har en lång historisk kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda oss mot smittor. Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap, säger professorn och smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen, tidigare vid Oslos universitetssjukhus.

I Norge rapporteras det om ländernas olika strategier.

– Till slut, när det här är över, tror jag kanske att Norge och Sverige slutar med samma utfall oavsett. Stängda skolor och gränser kommer inte avgöra. Det som avgör är att vi båda har en bra organiserad hälsovård och att vi har fått lite tid att förbereda oss på smittspridningens topp, säger Anders Tegnell till VG.

Steffo Törnquist bekräftar: TV4 ställer in ”Let’s dance”

”Let’s dance” är på väg att stoppas av TV4, enligt uppgifter till Expressen – det finns misstankar om coronafall i produktionen.

”På fredag kommer vi att ha en paus med Let’s Dance pga sjukdom”, skriver TV4 i ett internt meddelande.

I torsdagsmorgonens Nyhetsmorgon bekräftar programledaren Steffo Törnquist att programmet ställs in på fredagskvällen. 

– Men det är obekräftat av TV4 än så länge, sa Jenny Strömstedt. 

– Okej, men då kan jag bekräfta det nu. Så blir det i alla fall, svarade Steffo Törnquist. 

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.