Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona-hoppet: Grottan i Thailand ska ge svaret

Så ska WHO hitta virusets ursprung
En forskningsexpedition till en thailändsk fladdermus grotta hoppas finna svaret på covid-19:s ursprung.
Foto: Shutterstock
Thailändska forskare hoppas finna svaret på uppkomsten av covid-19 i grottan.
Foto: ANDA STANCA / MOST PHOTOS

Historiskt sett har det bevingade däggdjuret, fladdermusen, spelat en central roll i uppkomsten av flera livsfarliga virus som sars och ebola.

Nu hoppas thailändska forskare finna svaret på uppkomsten av covid-19 i en fladdermusgrotta i västra Thailand.

25 procent av världens däggdjur är fladdermöss. De har historiskt sett varit upphovskälla till många livsfarliga virus som sars och Ebola. Det finns enligt forskare världen över indikationer på att även covid-19–viruset härrör från fladdermusen.

En forskare som undersökt hästskonäsor, en fladdermusart, i Yunnan–provinsen i sydvästra Kina fann ett virus som var mycket snarlikt covid-19. Liknande fynd gjordes i avföring från hästskonäsor i Kambodja. Dessutom var just den fladdermusarten ursprunget till det tidigare coronaviruset sars.

Nyligen skymtades hästskonäsor i Photoram, i västra Thailand, en region nära både Yunnan och Kambodja. Det fick Supaporn Watcharaprueksadee, biträdande chef vid Thailands myndighet för nya smittsamma sjukdomar, att raskt organisera en forskningsexpedition dit, tillsammans med en expert på fladdermusburna virus. Förhoppningen är att finna fler pusselbitar i gåtan om uppkomsten av covid-19.

Fladdermössen har varit uppkomstkälla till virussjukdomar som sars, mers, nipah, hendra och ebola.
Foto: MARK BAKER / AP

Det har de funnit

Men arbetet har hittills varit fruklöst. Suparborn säger till New York Times att man ännu inte funnit spår av några virus som liknar coivd-19, även om man funnit andra coronavirus. Inte heller har man påträffat några hästskonäsor där.

Forskarna har också testat lokalbefolkningen i området, som jobbar med att ta tillvara på fladdermössens avföring, så kallad guano, för att sälja det som gödsel. Inte heller där har man funnit spår av varken covid-19 eller antikroppar mot detta.

Trots det klär sig forskarna från topp till tå i skyddsutrustning när de beger sig ner i grottans mörker för att få fatt på fler fladdermöss att testa.

Dina frågor om corona med Matti Sällberg – hela programmet