Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CIA jagar Kinas coronasiffror – tror inte på landets uppgifter

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
En patient förs till sjukhuset i Bronx i New York.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sjuksköterskor protesterar mot bristen på skyddsutrustning i New York.Foto: JUSTIN LANE / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump och hans kinesiske motsvarighet Xi Jinping.Foto: SUSAN WALSH/AP
Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.Foto: CAROLYN KASTER/AP

CIA-tjänstemän har ända sedan början av februari varnat Vita huset för att Kinas sifferuppgifter om antalet coronafall i landet inte stämmer enligt New York Times.

Kina har rapporterat omkring sex coronafall per 100 000 invånare vilket är betydligt lägre än siffrorna från andra svårt pandemidrabbande länder som Italien, Spanien och USA.

Nu pågår en jakt från underrättelseorganisationens sida för att ta reda på den ”faktiska” dödssiffran i Kina.

Samtidigt har 1 169 dött det senaste dygnet i USA. 

Det ses från amerikanskt håll som extremt viktigt enligt tidningen att få en så sanningsenlig bild som möjligt av hur snabbt och omfattande coronasmittan spred sig i Kina för att kunna bekämpa viruset så effektivt som möjligt i USA.

CIA har de senaste veckorna varnat Trump-administrationen för att Kina underskattar smittans omfattning och att antalet smittade och döda är betydligt större än rapporterat enligt New York Times. Informationen ska delvis ha erhållits från kinesiska källor.

Underrättelseorganisationen har därefter själv försökt att få fram siffror över smittans omfattning i Kina, dock hittills utan framgång enligt tidningen. CIA-tjänstemän hävdar dock enligt tidningen att byråkrater i Wuhan, virusets ursprungliga epicentrum i Kina, har ljugit om antalet coronadrabbade för att de har fruktat att de ska bestraffas. 

Rapporter i kinesisk media har gjort gällande att antalet dödsfall i Wuhan kan överstiga 5 000, vilket skulle vara dubbelt så mycket som den officiella siffran som tillhandahållits till WHO.

– Det kommer rapporter om att siffrorna skulle vara för låga, men det finns inget sätt att bekräfta de siffrorna, sade den amerikanske säkerhetsrådgivaren Robert C. O'Brien i onsdags.

Trump: ”Vi jobbar nära varandra”

Samtidigt är siffrorna i USA högre än någonsin. Enligt amerikanska medier avled 1 169 personer i landet på grund av corona i går – det är den högsta dödssiffran hittills. 

Enligt New York Post har nu begravningsbyråerna i New York svårt att ta hand om alla avlidna i den takt de kommer in på bårhuset. Väntetiden på att kremeras är en till två veckor, uppger samma tidning. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1243407157321560071

Xi Jinping ska under mötet ha kallat coronaviruset för en ”gemensam fiende” för världens länder, enligt South China Morning Post.

Trump sade dock förra veckan om Kinas coronasiffror:

– Siffrorna verkar vara lite låga, och jag är snäll när jag uttrycker det på det viset, sett till vad vi ser och vad som rapporteras, sade Donald Trump.

Tog ett enklare test: ”Tog cirka 14 minuter att få svar”.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: Här är länderna utan coronavirus