Mot bakgrund att antalet coronasmittade patienter väntas öka den närmsta tiden skickade läkarstudenten Christoffer Hintze, som hittills läst tio terminer, ett mejl till Karolinskas digitala ”frågelåda” med förslaget att ta hjälp av studenter.
– Jag vet att det är jättemånga studenter som pratat sinsemellan, framför allt de som är inne på sina sista terminer, om hur man kan hjälpa, säger han.
Sjukhusdirektören tyckte det var en bra idé och förde honom vidare till chefen för intensivvården.
”Det var jättemånga”
– Vi bollade lite om hur man kunde göra det här bra, och så spridde jag det lite i vår Facebook-kanal och i andra forum för läkarstudenter. Det blev jättestor uppståndelse. Jag trodde inte att jag skulle få mer än 5-10 personer. Men det var jättemånga. Runt 200-250 personer är det nu, säger Christoffer Hintze.
Redan i dagarna eller i nästa vecka planerar sjukhuset att ta emot hjälpen från dessa personer.
Vad kan ni hjälpa till med?
– Det blir ju väldigt individanpassat beroende på vad studenterna har för erfarenhet. Det finns ju de som jobbat som undersköterskor i flera år, det är möjligt att de kan ta mer seniora roller. Man får ju vikariera som underläkare efter termin nio och tio i Sverige, och många studenter är ju förbi de terminerna så då kan man jobba som underläkare.
– Men de har varit väldigt spritt. Allt från termin ett till termin elva och färdiga läkare. Så man får matcha lite mot vad som behövs.
”Hundratals har anmält intresse”
Södersjukhusets akutmottagning använder redan läkarstudenter till att sprita ytor och bygga visirutrustning för att minimera smittspridningen. Det rapporterade av P4 Stockholm på fredagen. Hanna Larsson, som gått två månader på läkarprogrammet vid Karolinska universitetssjukhuset, stod bakom initiativet att samla ihop studenter för detta ändamål.
– Vi var medvetna om att det skulle bli väldigt ansträngt på sjukhusen, så då ville vi erbjuda vår hjälp. Vi är ju oroliga som alla andra, men det är skönt att få göra något praktiskt i det. Det har varit fyra personer i väg som började i går redan, sa hon till P4 Stockholm på fredagen.
Även på akademiska sjukhuset i Uppsala efterlyser man hjälp från allmänheten. Infektionsläkaren Fredrik Sund är verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han säger att de även där fått stora mänger med ansökningar av frivilliga personer som vill hjälpa till.
– Hundratals personer har anmält stort eller mindre intresse, säger han.