Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold chattade med Expressens läsare

Professorn om hur coronaviruset slår mot din kropp: ”Andnöd”.
Agnes Wold.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

På lördagskvällen chattade Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, med Expressens läsare i fyra timmar. 

Här kan du läsa några av frågorna och svaren.

Några frågor och svar från Agnes Wold

ANNA: Mina föräldrar är 75 år. Kommer vi att kunna fira jul ihop? 

AGNES WOLD: På något sätt måste det väl gå att ordna det så att man kan ses. Man får se till att inte stå och hänga i köket tillsammans – sitta lite glest och så vidare. Det borde inte vara omöjligt – man kan ju ordna det på restauranger på ett hyfsat coronasäkert sätt.

ULLA: Använder du själv munskydd?

AGNES WOLD: Nej, jag har inte använt ett munskydd sedan jag var med på operationer under min AT-tjänstgöring.

ATTILA: Har träffat barnbarnen, 5 och 3 år i måndags. Två dagar senare fick jag ont i halsen och nu har jag en rejäl förkylning med lite feber. Ska jag testa mig? 58 år och frisk för övrigt. 

AGNES WOLD: Det behöver du inte göra. Det är med 90% sannolikhet rinovirus de har fått. Det grasserar ungefär vid skolstarten. Rinovirus står för 80% av alla förkylningar och, till skillnad från influensa och RS-virus, sprids de bra även i början på hösten - de andra brukar komma framåt jul.

Dessutom är du ju frisk så då är det ingen idé att testa sig. De har säkert ett förkylningsvirus som du har skaffat dig immunitet emot, genom ditt långa och rika liv. I vår ålder får man inte så ofta förkylningar just eftersom vi gått igenom så många förkylningar och skaffat oss immunitet mot dessa virusstammar.

ANDRÉA: Skulle celiaki (glutenintolerans) ses som en riskgrupp? Tänker då det är en autoimmun sjukdom. 

AGNES WOLD: Nej, det har jag inte hört talas om. Över huvud taget tycks inte sjukdomar i immunsystemet vara någon särskilt riskfaktor. Den främsta riskfaktorn är ålder och sedan kommer nog sjukdomar i hjärta och lungor. Samt kraftig övervikt.

S: Tror du vi kommer kunna leva som vanligt när vaccinet kommer? 

AGNES WOLD: Vi vet ju inte vilken sorts vaccin som kommer och hur bra det blir. Det viktiga är ju att det blir ett vaccin som fungerar på äldre individer, för det är ju främst de som behöver skyddas mot covid-19. Jag lyssnade i dag på en intressant diskussion mellan två amerikanare, varav en vaccinexpert. Han varnade lite för att man har för stora förhoppningar på ett vaccin. Vacciner är nämligen inte 100% effektiva, särskilt kan man nog inte räkna med det den här gången när man har så bråttom. Som vaccinmannen sade: Om vaccinet nu är 75% effektivt (och med effektivt menar man att det skyddar mot medelsvår och svår covid-sjukdom) så kommer 25% ändå att få sjukdomen. Och spridningen kommer säkert inte att upphöra, eftersom folk med svaga eller inga symtom kan sprida viruset. Om då alla som vaccinerat sig tror att de är ”safe” och inte iakttar regler om avstånd och så vidare, då ligger vi inte alls bra till. 

MADDE: Kan min 75-åriga mamma åka med mig i bilen? 

AGNES WOLD: Bil är ju inte så jättebra i och med att det är ett trångt utrymme där luften åker runt i kupén. Nu är ju smittläget väldigt gynnsamt för tillfället - det verkar som om kanske 0,03% av befolkningen bär på smittan. Så sannolikheten att du är smittad och kan smitta din mamma är ju väldigt, väldigt liten. 

PIPPI: Är det inte läge att släppa restriktioner?

AGNES WOLD: Jag tror att FHM vill vänta till lite senare i höst. När det börjar bli mer av ”influensasäsong”. Om det fortfarande är lugnt då på smittfronten så kanske man släpper på en del saker. Fast innan dess tror jag man släpper på förbudet mot att hälsa på dem som bor på äldreboenden.

KRISTINA: Om en coronasmittad suttit på ett utedass, hur länge sitter smittan kvar?

AGNES WOLD: Du menar att det skulle smitta genom huden, där man har suttit? Nej, det gör det inte, coronan smittar via luften. Jag har haft utedass hela sommaren och det är helt corona-säkert!

ULLA: Kan vi fyra väninnor samlas i höst och spela bridge?

AGNES WOLD: Det tycker jag. Skippa barnbarnen och umgås med bridgeväninnorna, det är troligen väldigt mycket säkrare ur smittsynpunkt!

SKÅNEÄNGEL: Jag vill se Bruce Springsteen live igen. Kommer jag kunna göra det. Och när?

AGNES WOLD: Jag tänker mig att den typen av konsert när folk står packade och hoppar upp och ner och sjunger, det är perfekt för corona-spridning. Så den typen av konserter kommer nog inte förrän tidigast nästa sommar, om ens då.

Själv har jag bara sett Leonard Cohen och det var mer stillsamt. Men han är tyvärr död nu...

OROLIG: Fyller 70 år och är bjuden på restaurang i Stockholm. Vågar jag närvara?

AGNES WOLD: Jag tror nog att du kan gå på restaurang. De är ju väldigt noga med att följa regler och rekommendationer. Det viktigaste är förstås att ditt sällskap inte innehåller några smittade personer.

GILLA: Har du själv antikroppar?

AGNES WOLD: Kan jag inte tänka mig. Har heller inte testat mig.

Låg på sjukhus i 14 veckor i corona – får hjälp av rullator för att ta sig fram.