Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centern ansluter till kravet om en coronakommission

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Jimmie Åkesson (SD).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch (KD).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (KD).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni (L).Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Anders W Jonsson (C).Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna anslöt i dag till Moderaternas och Kristdemokraternas krav om att tillsätta en coronakommission innan sommaren.

Nu uttalar även Centerpartiet stöd för förslaget.

– En kommission ska tillsättas så snabbt som möjligt, det finns ingen anledning att vänta, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson till Expressen.

Därmed finns en klar majoritet för kravet – som kan bli en fråga i riksdagens konstitutionsutskott nästa vecka.

Förslaget om att tillsätta en särskild coronakommssion innan sommaren har drivits av både Kristdemokraterna och Moderaterna. Syftet är att en oberoende expertgrupp ska analysera och utvärdera Sveriges strategi hittills under coronkrisen, ur aspekter som rör både ekonomi och hälsa. 

Sedan tidigare har Liberalerna anslutit till kravet. På fredagen fick partierna uppbackning av Sverigedemokraterna. SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar det en ”sanningskommission om döden på äldreboenden.”

– Regeringens alternativ, att det ska ske när pandemin är över, kan dröja flera år. Regeringen kanske inte vill ha en utvärdering men jag tror det är bra. Vi behöver en grupp experter som kan utvärdera det vi har gjort hittills, så vi kan lära av de misstag vi har gjort, säger Åkesson till Expressen.

Är det här en fråga ni kommer att försöka driva igenom i riksdagen?

– Jag hoppas det. Det finns fortfarande inget konkret förslag att ta ställning till.

Centerpartiet ansluter till kravet

Även Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson uttalar nu stöd för en kommission innan sommaren, i en intervju med Expressen:

– En kommission ska tillsättas så snabbt som möjligt, det finns ingen anledning att vänta, säger Anders W Jonsson.

Han skriver på fredagen på DN Debatt att regeringen måste ändra den svenska coronastrategin, och kommer med ett antal förslag.

– Det är inte kritik. Men det är klokt att nu förändra delar av strategin, säger Jonsson.

Dessutom öppnar V-ledaren Jonas Sjöstedt för stötta kravet om en kommission innan sommaren. 

– Vi har hittills sagt att vi vill vänta till hösten, men vi lägger ingen prestige i det, säger han till Expressen.

Majoritet för kommission innan sommaren

Det innebär att samtliga partier – förutom regeringspartierna S och MP – är för att omgående tillsätta en coronakommission.

Regeringen har hittills hållit fast vid att en kommission ska tillsättas först när coronapandemin är över, eller åtminstone när den ”akuta fasen” är över.

– Jag tror att man måste förstå att vi är mitt i en pandemi. Även om känslan har lagt sig, så är det ett otroligt hårt arbete som fortsatt bedrivs. Vi har från regeringens sida fått ge anstånd till olika typer av rapporteringskrav till regioner, kommuner och myndigheter, för att tid inte finns. Vi kan inte ägna tiden åt olika typer av utvärderingar och enkätundersökningar. Regeringens hållning är att hantera pandemin innan vi lägger tid på något som antyder att krisen är över, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Expressen.

Tar frågan till konstitutionsutskottet

Efter fredagens partiledarmöte säger Ulf Kristersson att statsminister Stefan Löfven (S) verkar ha ”tagit intryck” av att en majoritet vill komma i gång med kommissionen.

– Det enklaste är att regeringen bara ändrar sig, annars tar vi frågan till riksdagens konstitutionsutskott på tisdag.

Stefan Löfven uppger vid en presskonferens att ett arbete pågår, men vill inte ge något exakt datum när kommissionen ska komma i gång.

– Vi arbetar på ett underlag som partierna ska få ta ställning till. Men vi hör att kommunerna och regionerna är less på att rapportera, de behöver koncentrera sig på verksamheten nu, och då vill jag inte ha en situation där vi lägger på dem ytterligare. 

Sverigedemokraterna kräver coronakommission.
Vill att Sverige ska ändra strategi.