Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carlsons försvar: ”Experimentet är att låsa in befolkningen”

FHM:s generalsekreterare i SVT om svenska vägvalen i coronakrisen.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Internationell kritik har riktats mot Sveriges hantering av coronaviruset. BBC kallade det för ”det svenska experimentet”.

Nu slår generaldirektören för Folkhälsomyndigheten tillbaka mot de andra ländernas hårdare taktik:

– Det är ett väldigt knepigt experiment att låsa in en befolkning, säger Johan Carlson i SVT:s Agenda.

Sverige har valt en annorlunda strategi i bekämpningen av coronaviruset, jämfört med många andra länder. I stället för att lagstifta om förbud har den svenska linjen varit att lägga mer ansvar på individen. 

Under söndagen medverkade Carlson i SVT:s Agenda, där han bland annat fick svara på frågor om den internationella kritiken. 

– Man måste fundera: Vad är viktigast för att hindra smittspridning? Det är att människor med symptom inte rör sig ute. Att man skyddar de som är svaga, sa Carlson bland annat som svar. 

”Experiment att låsa in en befolkning”

Samtidigt berättade han att kolleger han pratat med, är oroliga över de hårdare restriktionerna som andra länder har fört in.  

– Många av mina kollegor ute i Europa är bekymrade över den typen av regler. Dels så följs de inte, och det finns en svag förståelse. Sådana regler undergräver förtroendet för myndigheterna.

Han fortsätter:

– Jag skulle vilja säga att det är ett väldigt, väldigt knepigt experiment att låsa in en befolkning i fyra, fem månader.

Carlson: ”Undviker smittspridning på bästa sätt”

När länder som Tyskland och Danmark har förbud mot folksamlingar på mer än två personer har Sverige en betydligt högre gräns på 50 personer. 

När andra länder förbjuder människor från att röra sig utomhus mer än nödvändig rekommenderar Sverige att man bör tänka igenom om man verkligen bör resa. 

– Vi är ganska övertygade om att vi väljer en väg där vi undviker smittspridningen på bästa sätt, utan att få väldigt mycket nackdelar. För i slutändan så gäller det inte bara hur många coronasmittade vi hade. Vi måste också se vad som hände med människor som stängdes in, vad hände med folkhälsan, vad hände med effekterna på vården att stänga skolan till exempel, säger generaldirektören till SVT.

Carlson säger vidare:

– Ska man lyckas med åtgärder som behöver hållas kvar under månader, så måste man ha en acceptans och förståelse. Det är mycket som är förbjudet i samhället, narkotikamissbruk till exempel, men det försvinner inte av den anledningen. I grunden måste befolkningen ha en egen insikt och förståelse. Så har vi jobbat i smittskyddet, säger Johan Carlson.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Sju myter om coronaviruset.

LÄS MER: Vårdens hemliga vapen vid en coronakatastrof