Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittiskt vaccin börjar testas på människor

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Sarah Gilbert, professor i vaccinologi vid Oxford university, leder universitetets forskarteam kring coronavaccinet.
Foto: Oxford University
Upp till 510 personer ska få vaccinet.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Vägen mot ett coronavaccin går framåt. 

I Storbritannien ska ett vaccin som tagits fram av forskare på Oxford university börja testas på människor – redan i veckan. 

Det var för två veckor sedan som Sarah Gilbert, chefen för Oxfords forskargrupp kring vaccin mot coronaviruset, gav en optimistisk prognos: Inom kort skulle ett vaccin kunna testas i en första provgenomgång hos människor. 

– Jag tror att det finns en stor chans att det kommer att fungera, baserat på andra saker som vi har gjort med den här typen av vaccinet, sa hon då.

LÄS MER: Hit kan du vända dig med frågor om corona 

Regeringen bidrar med 20 miljoner pund 

Sagt och gjort: På torsdag är det dags för de första testerna, skriver Daily Mail

Vaccinet från Oxford kallas för ChAdOx1 nCoV-19 och kommer att testas på upp till 510 personer av en testgrupp på 1 112 personer mellan 18-55 år, enligt brittiska medier. 

Och den brittiska regeringen är mycket angelägen om att underlätta arbetet. Nu ger regeringen motsvarande nästan 250 miljoner kronor till forskargruppens arbete med vaccinet för att påskynda processen. Man ger även nästan motsvarande 280 miljoner kronor till en forskargrupp på Imperial College i London, som även de försöker ta fram ett fungerande vaccin. 

Mellan 4 och 11 kontroller

Oxfordgruppens chef Sarah Gilbert sa tidigare att det finns en chans att vaccinet kunde vara klart redan i september. 

– Det är inte bara en magkänsla och för varje vecka som går får vi mer data att analysera. Jag skulle säga att det finns en chans på 80 procent, det är min personliga gissning, sa hon till The Times då. 

Men det ser svårt ut i nuläget, då testgenomgången som startas i veckan kommer att pågå i ett halvår. Varje provperson måste komma tillbaka för kontroller mellan 4 och 11 gånger efter sprutan, skriver Daily Mail. 

Reseexperten Lottie Knutson intervjuas om pandemins effekter på resandet.