Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittiska mutationen sprids i hela Sverige

Första leveransen på 200 doser på väg.
Tom Britton, matematikprofessor.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Byfors, enhetschef på FHM.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Gävleborg består 60 procent av de nya covidfallen av den brittiska mutationen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska mutationen finns nu i hela Sverige, sedan Gotland som sista region rapporterade fall med varianten på onsdagen. 

Folkhälsomyndigjeten har sedan tidigare sagt att virusvarianten kommer att dominera smittspridningen i Sverige. 

– Vi ser i likhet med Danmark att när man väl får in den brittiska varianten så tycks den ta över, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Redan för en dryg månad sedan uppgav FHM att den brittiska virusvarianten hade fått fäste i Sverige och kommer att vara den vanligaste bland nya fall. Enligt myndigheten är den brittiska varianten mer smittsam än den första, men det är oklart om den också orsakar svårare sjukdom. 

I början av februari stod den brittiska varianten för 90 procent av antalet nya fall i flera europeiska länder – och FHM uppgav då att man trodde att den skulle ta över även i Sverige. 

Sedan dess ser spridningen av mutationen ut att ha ökat. I Gävleborg, där samtliga positiva självtester screenas, står den brittiska varianten för 60 procent. 

Under torsdagens presskonferens fick Sara Byfors frågan om vi nu har en allmän smittspridning med den brittiska mutationen, och svarade då: 

– Stora delar av landet har generell smittspridning. 

”Mars är en ödesmånad”

Matematikprofessorn Tom Britton säger att smittspridningen riskerar att gå snabbare och snabbare på grund av att den brittiska mutationen är mer smittsam. Han vill se skarpare åtgärder för att inte smittspridningen under den tredje vågen ska bli värre än den andra. 

– Det är väl två saker som kan hindra den saken, och det är dels att vi beter oss extra preventivt, för då kompenserar vi för den ytterligare smittsamheten som mutationen innebär, och sedan att vaccineringarna börjar få genomslag. 

Men det kommer dröja innan vaccineringen ger effekt på smittspridningen, säger han: 

– Effekten av vaccineringen kommer först i april, men effekten av den brittiska mutationen har redan kommit. 

– Jag anser därför att vi borde bete oss väldigt preventivt nu – innan vaccineffekten. Mars månad är en ödesmånad. 

Ökad smittspridning i Sverige 

Smittspridningen i Sverige har ökat åtminstone tre veckor i rad – nästa veckorapport väntas under fredagen – efter att ha gått stadigt nedåt under fem veckor. 

I Stockholmsregionen har smittan ökat med i princip 100 procent de senaste tre veckorna, berättade Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, på en presskonferens under onsdagen. 

– Vi har en tredje våg av smittspridning här. Den är här nu, sa Bratt.

Även i Gävleborg har smittspridningen ökat snabbt. 

– Region Gävleborg är nu inne i en tredje våg. Regionen är värst drabbat i landet, sa Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg, under en pressträff tidigare på torsdagen. 

Coronasmittan ökar i Stockholm.