Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittiska medier om Sverige och coronaviruset

Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig förklarar.
”Förbered er på ett rent jävla helvete om Sverige klarar av det här”, skriver den brittiska sajten The Commentator i en ledartext.
Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Omvärlden fortsätter att förvånas över hur Sverige hanterar coronakrisen.

Landets strategi har både analyserats och kritiserats av flera stora internationella publikationer de senaste veckorna.

I helgen intervjuades statsepidemiolog Anders Tegnell i Mail on Sunday – en av Storbritanniens största tidningar.

I fredags publicerades Dagens Nyheters intervju med Stefan Löfven, där statsministern konstaterade att Sverige ”kommer att få räkna de döda i tusental”.

Några dagar senare har citatet nått brittiska öron, och i dag basunerar MailOnline – världens mest lästa nyhetssajt och Mail on Sundays systerpublikation – ut att statsministerns ord kommer ”mitt i kritiken mot Sveriges lättvindiga svar på coronakrisen”.

Flera internationella medier, men framför allt brittiska, har förvånats och fascinerats av Sveriges mer eller mindre unika hantering av coronakrisen. 

”Kan visa att Storbritannien har fel”

I en analys signerad The Daily Telegraphs vetenskapsredaktör Sarah Knapton framställs Sverige som västvärldens lackmuspapper.

”Resultatet av det svenska experimentet kommer att påverka hela världen”, skriver hon. 

Sarah Knapton skriver att om Sverige lyckas hålla nere dödssiffrorna kommer det att bli svårt för brittiska myndigheter att inte lätta på restriktionerna. 

Hon lägger dock till att om så inte sker, så kan det hjälpa den brittiska regeringen att rättfärdiga strikta karantänsregler tills att ett vaccin godkänts för mänskligt bruk.

”Oavsett vad som händer så kommer det om bara några veckor stå klart om Sveriges vågspel slutar i folkvettets triumf – eller ett katastrofalt och dödligt misstag”, avslutar hon.

”Ett helvete om Sverige klarar det här”

”Förbered er på ett rent jävla helvete om Sverige klarar av det här”, skriver den brittiska sajten The Commentator i en ledartext.

De frågar sig vad som kommer att hända ”om det visar sig att vi hade klarat av att hantera covid-19 utan att kollapsa hela sektorer av vår ekonomi, tvinga miljoner att ta a-kassa, och påtvinga några av de mest drakoniska restriktionerna av medborgerliga rättigheter i mannaminne?”

Sajten drivs av den brittiske journalisten och kommentatorn Robin Shepherd, tidigare journalist för bland andra Reuters och The Times, numera politisk kommentator.

I den osignerade ledartexten, skriver The Commentator att om Sverige inte drabbas hårdare än de flesta andra västländer så kommer det att innebära problem för ”någon”, men frågar sig, ”isåfall, vem?”

Anders Tegnell om att minska spridningen på äldreboenden:

Stor del av dödsfallen kan härledas till äldreboenden

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.