Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittisk mutation ger inte svårare sjukdom

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två nya studier, publicerade i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, visar att det saknas koppling mellan den brittiska varianten av coronaviruset och ett allvarligare sjukdomsförlopp. På andra punkter särskilde sig dock virusvarianten.

Virusvarianten B.1.1.7, ofta kallad ”den brittiska varianten”, upptäcktes i höstas och är nu vanlig i Sverige. Varianten bedöms vara mer smittsam, men oklart hur mycket. Några, dock kritiserade, studier har visat att varianten kan vara dödligare. De två nya studierna visar nu på motsatsen.

I den första av de nya studierna analyserade forskarna data från 341 personer som testats positiva för covid-19 i sydöstra England i slutet av fjolåret.

Under denna period spreds den muterade varianten snabbt och forskarna kunde mycket riktigt se att mer än hälften av de som smittats bar på B.1.1.7-varianten.

Forskarna konstaterar att de som smittats med virusvarianten tycktes vara yngre, samt att vissa etniska minoriteter var överrepresenterade. De kunde även se att virusmängden i de prov som innehöll B.1.1.7-varianten var högre än i övriga virusprov.

Inte mer dödlig – men mer smittsam

När de kollade på andelen som hade ett svårt sjukdomsförlopp, i några fall med dödlig utgång, var dock denna i nivå med de som bar på den ”vanliga” varianten av viruset.

 Den andra studien använde sig av data från över 36 000 användare av den brittiska smittspårningsappen Symptom Tracker App, samtliga av dessa personer testade positivt för covid-19 under senhösten.

Även i denna studie kunde forskarna inte se några tecken på att de som hade den muterade varianten blivit svårare sjuka eller dött i högre utsträckning.

De kunde dock se att den var något mer smittsam då r-talet (reproduktionstalet) var 1,35 gånger högre hos virusvarianten än hos den andra formen av viruset. R-talet visar hur många andra som varje smittad person i genomsnitt för viruset vidare till.