Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brigitte Macron har samlat in 320 miljoner till vården

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Brigitte Macron har samlat in 320 miljoner till vården i Frankrike.Foto: JACQUES WITT/SIPA/SHUTTERSTOCK
Sjukhus världen över är hårt pressade av coronakrisen.Foto: TOLGA ILDUN/SHUTTERSTOCK

Franska presidentfrun Brigitte Macron har dragit sitt strå till stacken i kampen mot coronaviruset genom sin akutfond för sjukhus och vårdhem – och hon är överväldigad av gensvaret.

– Fransmännens generositet har varit på topp under den här hälso-tsunamin, säger Brigitte Macron till Paris Match.

Hittills har 30 miljoner euro, motsvarande drygt 320 miljoner kronor, samlats in.

Över 26 000 människor har dött i Frankrike av coronaviruset. Bara USA, Storbritannien, Italien och Spanien har drabbats hårdare.

Sjukhusen i landet är hårt pressade. Ett hjärtebarn för Brigitte Macron, Frankrikes president Emmanuel Macrons fru, har därför varit den akutfond för sjukhus och vårdhem hon var med och inrättade efter virusutbrottet.

– Hittills har vi samlat in 30 miljoner euro som vi omedelbart börjat använda för att besvara sjukhuspersonalens nödrop. Med hjälp från franska sjukhusförbundet gjorde vi en lista över var de mest brådskande behoven fanns och redan inom de första två veckorna kunde vi hjälpa femtio sjukhus, säger Brigitte Macron.

Brigitte Macron: ”De kommer vi att rama in!”

Fonden har bland annat distribuerat 30 000 piller till 3 000 vårdhem och 50 000 måltider till vårdgivare.

– Vi har fått checkar med roliga meddelanden som ”Rör inte förrän i slutet av månaden”. De kommer vi att rama in!, skrattar Brigitte Macron.

Hon vill särskilt lyfta fram engagemanget från artister, konstnärer och youtubers där många oombett har erbjudit sitt stöd. Macron nämner namn som Marc Lavoine, Pascal Obispo, Florent Pagny, Grand Corps Malade, Calogero, Patrick Bruel, Lara Fabian och David Guetta som har varit med och hjälpt till att samla in pengar.

– Youtubarna McFly och Carlito ägnade en hel dag för att mobilisera tonåringar och unga vuxna i sina nätverk. De samlade in 400 000 euro!, säger Brigitte Macron.

Presidentfrun har personligen kontaktat läkemedelsföretag och därmed samlat in tiotusentals piller till behövande sjukhus.

– Jag hoppas att vi kan vara en del av sjukhusens verksamhet även i framtiden, säger Brigitte Macron.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över