Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brasilianska mutationen i Sverige – saknas resekoppling

Första fallen av brasilianska mutationen – så orolig ska man vara.
Fyra fall av den brasilianska mutationen har upptäckts i Sverige.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personerna som smittats har ingen resekoppling utomlands och tros ha smittats i en annan region.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ali Mirazimi.
Foto: Bildmakarna / Karolinska institutet

Fyra personer har smittats med den brasilianska virusvarianten P.1. 

Personerna påträffades i Gävleborg och har inga kopplingar till utlandsresor – däremot tros de ha smittats utanför regionen.

– Vi ska gå vidare med ärendet för att se om det finns kopplingar ute i landet, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg, som säger sig vara ”mycket oroad” över fyndet.

Även forskare oroas, eftersom vaccinet verkar ha sämre effekt på mutationen.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Region Gävleborg meddelar på lördagen att man påträffat fyra fall av den brasilianska virusvarianten P.1.:

”Ett mindre klusterutbrott med fyra fall av den brasilianska virusvarianten har konstaterats igår, fredagen den 19 februari 2021. Det är den första gången denna virusvariant påvisats i Sverige. De fyra smittade personerna mår bra och ingen behöver sjukvård”

Virusvarianten innehåller mutationerna N501Y respektive E484K, och bedöms kunna vara mer smittsam respektive kunna leda till återinfektion. Varianten beskrivs som en ”oroväckande variant” av folkhälsomyndigheter världen över.

”Smittades i slutet av januari”

De smittade ska inte ha någon känd resekoppling till Brasilien. Smittskyddsläkare Shah Jalal meddelar att kvartetten bedöms ha smittats i slutet på januari.

– Vår bedömning är att de smittades i slutet av januari. De har rört på sig från Region Gävleborg och varit utanför regionen. Det finns en misstanke om att smittan skett där, men vi måste utföra fördjupad smittspårning innan vi kan slå fast det. 

Den fördjupade smittspårningen pågår, för att utreda hur gruppen, som ingår i två familjer, smittades respektive om det finns fler fall med koppling till dem. Shah Jalal vill inte kommentera vilka regioner de rört sig i eller om man bedömer att de smittats i hemmiljöer.

– Vi ska gå vidare för att hitta om det finns kopplingar i andra delar av landet , säger Shah Jalal.

Region Gävleborg vidtar inga omedelbara åtgärder annat än den fördjupade smittspårningen. Men man planerar för nya särskilda rekommendationer som kommer gå ut på måndag.

– Vi har ytterligare ett problem med ökad spridning av den brittiska varianten. Det finns en hög samhällsspridning. På grund av det kommer vi gå ut med särskilda åtgärder som kommer gälla från och med tisdag, säger smittskyddsläkaren, men vill inte kommentera vilka åtgärder det rör sig om.

Oron: Vaccinet biter sämre

Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet oroas över att den brasilianska mutationen nu upptäckts i Sverige.

Det finns inga säkra studier för hur vaccin fungerar på varianten.

– Men vad vi vet är att den brasilianska är väldigt lik den sydafrikanska, säger Ali Mirazimi.

Mindre effektiva

På varianten som upptäcktes i Sydafrika har det gjorts tester. De flesta vacciner i dag fungerar fortfarande bra, men är mindre effektiva än vad de är mot andra virusvarianter.

– Förmodligen kommer det brasilianska bete sig likt det sydafrikanska, att vaccinerna biter men kanske inte lika effektivt som de biter mot den brittiska varianten eller det vanliga coronaviruset.

Svenskt vaccin ”dagar från godkännande”

Har effekt även på mutationer.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.