Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket om vaccinet – Carlson slår tillbaka

Vårdutvecklingsregionrådet i Stockholm: ”Vi har kapaciteten, men det är inte upp till oss”.
Stockholms regionråd Irene Svenonius (M) säger att Stockholm är den region i Sverige som fått minst vaccin.
Foto: OLLE SPORRONG
Johan Carlson menar dock att vaccinviktningen är rättvis.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Stockholm har bara knappt tre procent fått sin första vaccindos – den sämsta siffran i landet.

Det beror på att regionen har fått för lite vaccin, hävdar regionrådet Irene Svenonius (M).

– Man kan inte vaccinera med luft, säger hon till Svenska Dagbladet.

Folkhälsomyndigheten slår tillbaka:

– Vaccinviktningen är rättvis, säger generaldirektör Johan Carlson.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

I Region Stockholm har bara 2,95 procent av invånarna fått en första vaccindos, jämfört med fem procent i andra regioner enligt Folkhälsomyndighetens siffror.

I Stockholms hemtjänst har bara fem procent fått en första dos, att jämföra med 30 procent i Västra Götaland, enligt Sveriges Radio.

Men den sega takten är inte Stockholms fel, hävdar Irene Svenonius (M).

– Vi är den region i Sverige som har fått minst antal doser per invånare, säger hon till SvD.

”Inte varit någon orättvisa”

Fast så är det inte alls, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Vaccinviktningen är rättvis. Den är viktad utifrån hur stor andel av befolkningen som är sjuttio plus. Det har inte var någon orättvisa nu i förhållande till de prioriterade grupperna, sa han på torsdagens presskonferens.

Stockholms egen vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger till Svenska Dagbladet att båda har rätt. Ordstriden beror på att de pratar om olika saker.

Fördelningen baseras på hur många i regionen som är över 70 år och där avviker inte de tilldelade doserna, enligt Thyberg.

Förseningarna det stora problemet

Nu prioriteras nästa grupp – alla över 65. Och Stockholm halkar alltså efter.

– Men då tittar man på data över hur många vi vaccinerat totalt. Inte över hur många vi vaccinerat i just gruppen 70 plus som är prioriterad nu, säger Magnus Thyberg till Svenska Dagbladet.

Det stora problemet är enligt Magnus Thyberg samma bekymmer som alla regioner har: de försenade vaccinleveranserna. Det gör att takten kommer att behöva öka kraftigt under våren och början av sommaren för att klara målet.

Väntade på Astras vaccin

I Stockholm har knappt tre procent fått sin första vaccindos. Det är lägst i landet och flera regioner ligger på fem eller sex procent.

Regionens plan var att personer med hemtjänst eller hemsjukvård skulle få Astra Zenecas vaccin. Detta eftersom det inte har lika höga krav på kyla och därför kan transporteras lättare.

Sedan kom dråpslaget: Astras vaccin rekommenderas inte till folk över 65.

– Vi ser att tidplanen förskjuts nu, eftersom vi har ont om vaccin i hela systemet, sa vaccinsamordnare Magnus Thyberg till P4 Stockholm som i förra veckan rapporterade om Astrastrulet.

På måndag kommer vaccinationen att starta inom hemtjänsten i Stockholm, enligt ett skriftligt uttalande från Irene Svenonius.

https://datawrapper.dwcdn.net/5iD2j/9/

Svenskt vaccin ”dagar från godkännande”

Bra effekt även på mutationer.

Nya avtal klara – ”hur mycket vaccin som helst” på ingång

Mer vaccin är på g, enligt den nationella samordnaren Richard Bergström.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.