Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bluffläkare och hälsogurus tjänar pengar på corona

Expressen granskar kurerna som påstås hjälpa mot smittan
Expressen besöker flera av Stockholms största hälsokostbutiker med dold kamera.
Foto: Expressen
Även där säljs vitaminer och mineraler som påstås skydda mot Covid-19.
Foto: Expressen

Några av Sveriges främsta hälsoprofiler slår mynt av människors rädsla för att smittas av det nya coronaviruset. 

Expressens reportrar har granskat deras affärer, bland annat genom att använda dold kamera och utge sig för att vara oroliga kunder. 

Profilerna rekommenderar silvervatten, fiskolja, intravenöst C-vitamin, bikarbonat, hälsosåpa och mängder med kosttillskott mot den snabbt spridande smittan.

– Det här är oetiskt, det är skamligt, det är oanständigt. De ska inte blanda in corona med sån jävla skit, säger infektionsprofessor Björn Olsen. 

Många svenskar är rädda för den nya smittan. Kända hälsoprofiler har lösningen: olika kosttillskott och kurer som påstås ”boosta”, stärka, skydda, behandla och bota.  

– Det man kan säga generellt är att där det finns ett behov – där kommer folk att försöka tjäna pengar, säger Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket. 

Ofta gäller det sjukdomar där det saknas effektiva läkemedel – som det nya coronaviruset. 

– Då poppar det upp en massa behandlingar som påstås vara effektiva, men de har inget godkännande som läkemedel. Det är sådana företag vi kan lägga förbud på, säger Martin Burman.  

Brott mot läkemedelslagstiftningen kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.      

Förutom att man blir lurad på pengarna kan overksamma kurer ge en falsk trygghet, att man tror att man är skyddad. Och om man får smittan blir man inte botad.  

– Om det är en en allvarlig sjukdom kan det få allvarliga konsekvenser, säger Martin Burman.  

Peter Wilhelmsson, som kallar sig naturläkare, har en kur för den som smittats av viruset.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Peter Wilhelmsson har ingen läkarexamen, men han kallar sig naturläkare och har startat kosttillskottsbolaget Alpha Plus. På företagets hemsida och Facebook ger han råd direkt riktade till personer som är oroliga för den nya smittan.

Han rekommenderar en lång rad kosttillskott från Alpha Plus som ”skyddar” eller ”strider” mot viruset. ”Peters basrekommendation för utmärkt skydd vid virustider” är företagets barkte som han påstår är ”immunstärkande och virusdödande”, C-vitamin, D-vitamin och mjölksyrabakterier. Det kostar 946 kronor. 

Han rekommenderar att man ska boosta kroppen med fler tillskott, som gurkmeja för 590 kronor och gräspulver för 439 kronor.   

Peter Wilhelmsson ger råd på Facebook till de som är oroliga för den nya smittan.
Foto: Alpha Plus
Alpha Plus grundare tipsar om de sju S:en.
Här är Peter Wilhelmssons kur för den som smittats av virus.
Sugtabletter som heter ”Försvar”.
Foto: Alpha Plus
För 590 kronor kan man boosta kroppen med gurkmeja.

Peter Wilhelmsson har även en kur för den som smittats av viruset. Att få ”utmärkt stridskapacitet vid virusangrepp” med Alpha Plus piller och pulver kostar 1564 kronor. C-vitamin, D-vitamin, kapslar med mjölksyrabakterier, vitlök och fettsyra samt sugtabletter som heter ”Försvar”. Man ska dricka ännu mer te, ta örtmedicin och linda in lökomslag på bröstet.

Expressens reporter ringer företagets terapeuter som en orolig privatperson och frågar hur kurerna fungerar. 

– Den ena är att de stärker immunförsvaret. Det andra är örter och näringsämnen som dödar virus eller minskar antalet virus, säger terapeuten. 

”Lökomslag på bröstet? Är vi på medeltiden?

Enligt Björn Olsen, infektionsprofessor och virusforskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, finns det inga som helst belägg för naturläkarens skydds- och stridskur. 

– Herregud! Gräspulver för 439 spänn? Det är inte klokt det här. Och lökomslag på bröstet? Är vi på medeltiden? Det här är ju helt bisarrt! säger Björn Olsen. 

”Det borde vara förbjudet”, säger professor Björn Olsen.
Foto: Uppsala universitet

Rädda och oroliga svenskar blir offer för Peter Wilhelmsson och Alpha Plus. Det måste upphöra, tycker Björn Olsen. 

– Det här är ett djävulskt oetiskt exploaterande av människor som är i en väldigt utsatt situation. Det är charlatanism och borde vara förbjudet! 

Det handlar om stora pengar. Peter Wilhelmsson sålde sina aktier i Alpha Plus AB för 5,7 miljoner kronor. 2018 deklarerade han överskott av kapital på drygt 3,4 miljoner kronor. År 2018 omsatte Alpha Plus 39,5 miljoner kronor 2018 och gjorde en vinst, efter finansnetto, på 5,7 miljoner kronor. 

Naturläkaren vill inte svara på Expressens frågor. Vd:n Jan Lindvall säger att de inte alls vill profitera på människors oro.

– Jag hör vad du är ute efter och vad du jagar, men vi jobbar inte på det sättet. Det är precis tvärtom, vi försöker hjälpa och lugna. 

Vd:n Jan Lindvall säger att de inte vill profitera på människors oro.

Bolaget vill få människor att må bättre, säger vd:n. 

– Vi försöker vara extremt noggranna och följer alla regler som finns. 

Enligt Anders Kring, jurist på Socialstyrelsen, är det förbjudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att yrkesmässigt behandla den nya sjukdomen. Förbudet finns i den del av patientsäkerhetslagen som tidigare kallades kvacksalverilagen. Det beror på att covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. 

– Den som bryter mot det förbudet döms till böter eller fängelse i högst ett år, säger Anders Kring. 

Det är också förbjudet för den som inte är legitimerad läkare att kalla sig för läkare.  

”Så kan immunförsvaret stärkas i coronatider” står det först på Alpha Plus hemsida. Detta ändras efter att Expressen hört av sig.

Alpha Plus erkänner att de gjort fel

Efter Expressens samtal ändrar bolaget sin hemsida. Nu handlar inte längre om att ”Så kan immunförsvaret stärkas i coronatider” utan om ”Så kan immunförsvaret stärkas i virustider”. Även naturläkarens skydds- och stridskurer samt köplänkarna till många av produkterna är borta. 

Företagets vd Jan Lindvall skriver i ett mejl till Expressen att de nu förstått att de gjort fel, har skapat nya rutiner och ska” rensa vidare”. 

Annika Dahlqvist rekommenderar strikt LCHF, D-vitamin och kolloidalt silver.
Foto: ROBIN NORDLUND

Den legitimerade läkaren Annika Dahlqvist, känd för att förespråka LCHF-kost, rekommenderar på sin blogg personer som smittats av det nya coronaviruset höga doser av C-vitamin intravenöst. 

När Expressens reporter ringer upp henne, och utger sig för att vara en orolig bloggläsare, kan hon inte förklara på vilket sätt C-vitamin hjälper.  

– Det vet man inte, eller i vart fall vet inte jag det. Jag är mest intresserad av att det fungerar.

Annika Dahlqvist, som har bolaget Dr Dahlqvist AB och skrivit böcker om och föreläser om LCHF, rekommenderar även strikt LCHF, D-vitamin och kolloidalt silver. Silvervattnet är förbjudet som kosttillskott, men säljs som en vattenreningsprodukt. Enligt Livsmedelsverket kan det ha skadliga hälsoeffekter, som sjukdomen argyria - då huden, ögonvitorna och de inre organen ändrar färg och blir skiffergrå/gråblå. 

– Man ska dricka det outspätt som det är. Förebyggande kan man ta 15 milliliter två gånger om dagen. Blir man sjuk kan man ta det fem till sex gånger dagligen, säger Annika Dahlqvist. 

Annika Dahlqvist: ”Man kan dricka det outspätt”
Annika Dahlqvists råd på sin blogg för att förebygga coronavirusinfektion.

”Som att spruta syra in i blodet”

Enligt professor Björn Olsen är hennes råd rent farliga.  

– Ska hon ta livet av folk? Intravenöst C-vitamin är som att spruta syra in i blodet, det kan bli våldsamma skador

Det finns inget stöd för att vare sig LCHF och kolloidalt silver hjälper mot coronaviruset. 

– Det är snarare så att det här kolloidala silvret hon stoppar i folk, det kan trigga i gång antibiotikaresistens. Det vet vi, det har vi gjort studier på. 

Legitimerade läkare ska utföra sitt arbete i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt patientsäkerhetslagen. Annars kan de få legitimationen indragen. 

 – Det skulle kunna handla om att man varit grovt oskicklig i utövandet av sitt yrke eller på annat sätt visat sig uppenbart olämplig, säger Anders Kring, jurist på Socialstyrelsen.

”Det är olagligt för läkare att ge råd och behandlingar som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet”, säger Anders Kring, jurist på Socialstyrelsen.
Foto: Socialstyrelsen

När Expressen ringer tillbaka till Annika Dahlqvist vidhåller hon att hennes råd är ofarliga och att hon inte ser några risker med att hennes läsare följer dem.

– Jag har inte rekommenderat något farligt, så det tycker jag att de kan göra. 

– Det finns ju ingen annan behandling att få.

”I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar” skriver Katrin Zytomierska på Instagram.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
”Den är dyr, men den är det för att den måste vara det. Det är väl investerade pengar i er hälsa.” skriver Katrin Zytomierska.

Profilen Katrin Zytomierska driver hälsoföretaget Clean Eating AB. Nu lanserar företaget fiskolja för 399 kronor flaskan. I ett inlägg på Instagram skriver hon: ”Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar.” 

Priset är väl tilltaget. Zytomierskas fiskolja kostar mer än tre gånger så mycket som Eskimo-3 från Bringwell Pure för 110 kronor flaskan. 

”Jag vill starkt rekommendera er att börja ta en sked av vår olja för att skydda er i bästa mån. Den är dyr, men den är det för att den måste vara det. Det är väl investerade pengar i er hälsa.” 

Clean Eating AB går mycket bra. Förra året omsatte företaget 25,2 miljoner kronor och gjorde en vinst, efter finansnetto, på 4,5 miljoner kronor. 

Katrin Zytomierska bor i en 120 kvadratmeter stor våning på Östermalm, har fastigheter på Värmdö och kör en Porsche Macan GTS 3.0, med nypris från 800 000 kronor. 2018 kunde hälsoprofilen plocka ut 1 168 045 kronor i inkomst av tjänst och kapitalöverskott. 

Expressen mejlar företaget som en potentiell kund. Katrin Zytomierska svarar att fiskoljan inte skyddar mot corona men stärker immunförsvaret och skriver: ”i dessa tider trycker jag i mig ingefära, gurkmeja, C-vitamin och fiskolja.”

”Börja ta en sked av vår olja för att skydda er i bästa mån”

”Det är helt bisarrt”

Infektionsprofessor Björn Olsen är upprörd. 

– Det här är så oetiskt. Helt sjukt. Det har inget med det att göra. Det här vänder sig till folk som är jätteoroliga och som är villiga att kasta ut pengar på skit, rent ut sagt. 

Det finns inget vetenskapligt stöd för att profilens fiskolja skulle ”boosta immunförsvaret” och vara bra mot ett ”läbbigt Corona-virus”. 

– Det är helt bisarrt. Nej, det här är skitprat.  

Många har reagerat på Katrin Zytomierskas coronareklam, vilket Expressen rapporterat om. Katrin Zytomierska försvarar sig med att människors rädsla för coronaviruset inte var så stor när hon gjorde inlägget.

– Jag hade inte uttryckt mig på det sättet i dag när läget har försämrats så fruktansvärt mycket. 

Hon står också fast vid att fiskoljan boostar immunförsvaret. 

– Jag skulle kunna skicka massor med underlag och forskning till dig som visar på varför den här oljan är så extremt bra och därför är så sjukt dyr. 

Sanna Ehdin är inte legitimerad läkare men marknadsför sig ändå som Dr Sanna.
Foto: YLWA YNGVESSON

Hälsoprofilen Sanna Oceania Ehdin driver tre bolag och säljer bland annat hudvårdsprodukter som Dr Sannas hälsosåpa, raw food och kosttillskott. 

Två av bolagen ingår i börsnoterade Scandinavian Health Innovations AB, enligt företagets hemsida, där hennes son är vd.

Bolaget redovisade sammanlagda förluster, efter finansnetto, på 7,4 miljoner kronor för 2017 och 2018. År 2018 deklarerade Sanna Ehdin själv bara 63 600 kronor som inkomst av tjänst och ett överskott av kapital på endast 4 kronor.

Men nu stundar goda tider för bolaget, enligt Sanna Ehdin. På sin blogg skriver hon: ”Med tanke på allt som sker nu i världen är en god hälsa och ett starkt immunförsvar högsta prioritet för väldigt många människor.”

Sanna Ehdin är inte legitimerad läkare men marknadsför sig som Dr Sanna ändå. Hon har en filosofie doktorsexamen i bioteknik från 1988.  

”Här får du 6 enkla råd för ett gott första försvar”, skriver Dr Sanna på sin blogg.
Foto: Sannas blogg
”Andas bara genom näsan” är ett av råden.
”Mänskligheten har överlevt sjukdomar och epidemier genom många årtusenden”.
Ett av Sannas ”antivirala råd” är att vara positiv, lättsam och skratta mycket.

I ett blogginlägg på sin hemsida skriver hon om coronavirus och ger sex råd mot virusinfektion. Hon rekommenderar att man ska tvätta händerna med Dr Sannas hälsosåpa som kostar 299 kronor flaskan. Vanlig såpa har ett literpris på omkring 30 kronor. Hon skriver: ”ju friskare och mer intakt huden är – desto bättre immunförsvar redan i huden!” 

Ett annat råd är att ”basa” genom att dricka, bada i och spraya på sig bikarbonat. Hon påstår att coronavirus ”inaktiveras vid högre pH” och att det minskar infektionsförmågan hos virus. Dessutom ska man näsandas och skölja tarmen med hennes nya ”Saltbas-kur”, som går ut på att dricka vatten med epsomsalt.  

Ett annat av Sannas ”antivirala råd” är att vara positiv, lättsam och skratta mycket. Då blockeras cellernas receptorer av ”må bra-peptider” vilket gör att viruset har svårare att nå fram. 

Dr Sanna säljer en hälsosåpa för 299 kronor

Hon rekommenderar också örter. ”Mänskligheten har överlevt sjukdomar och epidemier genom många årtusenden genom att inta olika immunstärkande örter.” Och hon ska snart börja sälja sådana själv. ”Jag tar olika immunstärkande örter varje dag, har även blandat egna goda, starka och stärkande kryddörter som kommer finnas att köpa snart.”

Björn Olsen, infektionsprofessor, blir uppbragt: 

– Vad har de för syn på människan, för syn på kroppen? Det här strider mot allt man vet. Det här är sån charlatanism så att jag blir tokig! 

Enligt Björn Olsen blandar Sanna Ehdin riktiga data med ”mumbo-jumbo”.  

– Att man ska basa sig är så korkat att det inte är sant. Kroppen kompenserar för den där basningen rätt effektivt. Det har ingenting med virus och risk för att infekteras. 

Det enda Sanna Ehdin har rätt i är att man ska vara noga med handhygienen. 

– Sen är det klart att det är bra att vara glad. Men det stoppar inte viruset.

Dr Sannas råd: 1. Basa med bikarbonat.
Foto: Sannas blogg
2. Använd näsandning.
Foto: Sannas blogg
3. Nässköljning
Foto: Sannas blogg
4. Tvätta händerna ofta
Foto: Sannas blogg
5. Åtgärda förstoppning
Foto: Sannas blogg
6. Var positiv, glad och lättsam i humöret
Foto: Sannas blogg

Efter Expressens frågor ändras Sanna Ehdins hemsida. Nu handlar råden inte om den nya smittan, utan vanliga förkylningsvirus. Vd:n Daniel Ehdin lägger på luren i örat på Expressens reporter. Sanna Ehdin vill inte låta sig intervjuas utan svarar via mejl. 

På frågan om hon profiterar på människors rädsla genom att göra reklam för sina produkter ”hälsosåpa” och handkräm svarar hon bara: ”Allt jag privat skriver på min blogg och sociala medier är gratis att läsa.” 

Sanna Ehdin skriver också att hon ger referenser till forskning och/eller beprövad erfarenhet i allt hon skriver om hälsa. ”Jag har forskat i över 35 år och att forskning ger olika resultat är ingen nyhet. Det finns således lika många åsikter om forskning som det finns forskare.” 

Efter Expressens frågor ändras texten på Sannas blogg.