Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgittas smycken stals – trots äldreboendets besöksförbud

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
99-åriga Birgitta Wiberg har blivit bestulen på smycken värt 60 000 kronor.
Foto: Privat / Privat
Birgitta Wiberg.
Foto: Privat / Privat

Trots äldreboendets besöksförbud kom tjuven ändå på besök hemma hos Brigitta Wiberg, 99, när hon låg på sjukhus.

Enligt Birgittas son har smycken försvunnit till ett värde av 60 000 kronor.

– Jag saknar min pappas guldring förskräckligt mycket, säger snart hundraåriga Birgitta Wiberg som inte fått ta emot besök på nästan 12 månader.

När Birgitta Wiberg, som fyller 100 år i år, kom hem efter en drygt två veckor lång sjukhusvistelse så upptäckte hon att smycken och värdesaker var försvunna från sitt rum. 

På grund av pandemin har hennes äldreboende, Villa Agadir på Lidingö, varit stängt för alla besökare, endast personalen har haft tillträde till boendet. 

– Det är konstigt för ingen annan har fått komma in, säger hon.

Ändå har saker till ett värde av 60 000 kronor försvunnit. Rumsdörren har Birgitta inte kunnat låsa sedan hon flyttade in eftersom hon inte fått någon nyckel.

– Jag har bett om en nyckel flera gånger men aldrig fått någon, säger hon.

Föremål kom tillbaka

Ett par veckor efter händelsen fick Birgittas son Bengt Wiberg ett samtal från en av personalen som berättade att de genomsökt Birgittas rum och att det försvunnit föremål från andra på äldreboendet. 

– De hade hittat en ring och örhängen under en duk på diskbänken i pentryt i mammas rum som jag fick ta bort från polisrapporten. Det kändes som tjuven fått dåligt samvete och lagt tillbaka föremål, säger Bengt Wiberg.

Bengt WIberg är väldigt kritisk till hur vårdföretaget, som driver äldreboendet, skött saken.

– Man kanske tänker att min mamma är förvirrad, men det är hon inte, säger han.

Polisen har lagt ner förundersökningen i brist på bevis. 

Bengt skulle gärna vilja se att någon av cheferna i Vardagakoncernen verksamheten bad Birgitta om ursäkt för det inträffade under Covid-19 nedstängningen av äldreboendet. Men de har i stället bara via mejl hänvisat till att man bör ha en försäkring efter att media sökt dem för en kommentarer.

Tar inte ansvar

Vårdbolaget Vardaga skriver i ett mejl till Aftonbladet att de inte tar ansvar för stölderna och att anhöriga bör ha ansvaret för nycklar.

”På ett äldreboende har man sin egen lägenhet. Till lägenheten tar man med sina tillhörigheter till exempel mindre möbler, tavlor, inredning, kläder etc. Eftersom det är ens egna tillhörigheter behöver man också ha en hemförsäkring, vilket vi informerar om när man flyttar in på boendet. I lägenheten finns det även ett värdeskåp där man kan förvara värdesaker”, skriver bolagets regionchef Caroline Pettersson.

Hon fortsätter:

”Vår rekommendation är att anhöriga ska ha hand om nyckel. Stölder är naturligt inte något vi accepterar och vi uppmanar alltid att polisanmäla om det finns misstanke om brott. I detta fall har polisen avslutat utredningen. Vi har full förståelse och respekt för att Birgitta och hennes familj hamnat i en tråkig situation. Men då man inte kan påvisa brott och det inte finns någon som dömts, får man rikta ersättningskrav mot sitt försäkringsbolag.”

Bengt tycker det är anmärkningsvärt att företaget svara via mejl och vill att anhöriga ska ta hand om viktiga nycklar till värdeskåp. 

– Hur ska vi kunna förvara nycklar när vi har varit utelåsta, säger Bengt Wiberg om mejlet.

Saknar pappas guldring

Han fortsätter:

– Det är uppenbart att de inte vill göra något för min mamma. Finns det ingen etik och moral på sådana här bolag?, säger han.

För Birgitta är det framför allt hennes pappas vigselring som hon saknar.

– Att pappas ring är borta är det sorgligaste. De gifte sig 1914 och ringen hade röda stenar, säger hon.