Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna visar trängseln i Åre – lika många som vanligt

40 personer hade en privat fest på ett av Skistars personalboenden i Åre i helgen. Anna Fremner, som är tillförordnad primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen, säger att man ska undvika sådana här fester så att smittspridningen inte ökar.
Lång kö i Åre på söndagen.
Foto: Privat / Privat
Enligt en kvinna som bor i Åre är det 45 minuters väntan i köerna.
Foto: Privat / Privat
Micael Widerström är smittskyddsläkare i region Jämtland-Härjedalen
Foto: JLL

Trots pandemin har flera svenskar sökt sig till fjällen.

På söndagen syns långa köer vid skidliftar i Åre – där det nu är lika många besökare som ett vanligt år.

– Vi är helt beroende av att folk följer rekommendationerna, annars blir det svårt, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i region Jämtland-Härjedalen.

Expressen har pratat med en kvinna som bor i Åre. Hon beskriver långa köer med turister som åkt till fjällorten för julfirandet.

– Det var väl kanske 45 minuter i kö. De säger att man ska hålla avstånd, men det är ganska dåligt med det tycker jag. Men det är ganska tomt i backarna eftersom alla samlas vid liftarna, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är jättedumt. Väldigt onödigt. Och det blir tråkigt för oss som bor här, som då känner att vi inte kan åka.

Besökaren Per Erik Olsson instämmer i att det varit köproblem.

– Folk höll inte en meters avstånd i köerna, man fick säga till folk att backa. Det var dålig stämning och många arga blickar, säger han och fortsätter:

– Det kändes otryggt.

”Normalt med gäster”

Det var i fredags som Skistar öppnade Åre-anläggningen för besökare. Bara dagar senare har tusentals människor rört sig i skidsystemet.

– Det flyter på väldigt bra. Vi har ungefär normalt med gäster som vi brukar ha helgen innan jul. Vi har cirka 6 500 som har passerat systemet per dag sedan i fredags, säger Petra Hallenbrant, PR- och kommunikationschef på Skistar.

Hon säger att det har förekommit köer, men att de är glesa. I vissa köer finns fållor, och besökare uppmanas till att hålla stavslängds avstånd.

– När man åker skidor och åker lift så är det liftkö. Men kön är utomhus och den kan ju bli lång för att man håller avstånd.

Smittskyddet: ”Klart att det finns risk”

Micael Widerström är smittskyddsläkare i region Jämtland-Härjedalen. Han säger att regionen räknar med att besökare följer rekommendationerna.

– Det är klart att det finns risk när det är många som kommer från olika platser och umgås. Men utomhus är det ganska lätt att hålla avstånd, säger Micael Widerström.

En oro är att folk ska vilja samlas privat inomhus, nu när barer och restauranger har alkoholstopp efter 22.00. Från och med julafton blir fönstret också smalare – då gäller stoppet från 20.00.

– En rädsla är att människor ska flytta sitt festande till hotellrum och sådant. Men där jobbar näringen lokalt för att se till att man stävjar det och att man försöker flytta ut det så att man kan följa rutinerna utomhus.

Kan besluta om avrådan

Sedan novemberlovet har regionen sett en liten ökning av antalet nya fall. I fredags vårdades 14 covidpatienter på sjukhus, varav tre på IVA-avdelning. Andelen positiva testsvar ligger nu på mellan sju och åtta procent.

– Det är en viss ökning, men inte en kraftig, säger Micael Widerström.

Kan det tas beslut om att avråda folk från att resa till skidorterna om det behövs?

– Det har inte varit uppe för diskussion nu, men det finns säkert en sådan möjlighet om vi i samråd med Folkhälsomyndigheten bedömer det.

Se mer

Trafikverkets uppmaning inför julen.
Storbritanniens hälsominister reagerade starkt på bilder av britter i full färd med att resa in och ut ur de delar av England där det klargjorts att man ska hålla sig hemma. ”Uppenbart oansvarigt”, kallade han det i Sky News på söndagsmorgonen.