Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna avslöjar: Här julbesöker Löfven Gallerian

Den 20 december – två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma – besöker statsministern köpcentrumet Gallerian.
Foto: Läsarbild

Statsminister Stefan Löfven har riktat kritik mot sin minister Morgan Johansson som julshoppade på ett köpcentrum i mellandagarna.

Han har uppmanat svenska folket att ställa in icke-nödvändiga aktiviteter.

Men den 20 december – två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma på köpcentrum i jul – gick Löfven själv till Gallerian i centrala Stockholm, som han redan besökt flera gånger under december.

– Han var där i ett noga planerat ärende, säger Mikael Lindström, Löfvens pressekreterare, till Expressen.

I december har Löfven haft flera ärenden, enligt hans stab: Klocka, rakapparat, Systembolaget, julklapp till hustrun Ulla och mat.

Statsministern var ute så sent som den 23 december och letade reservdel till sin rakapparat. 

Under coronapandemin har Stefan Löfven gång på gång betonat vars och ens personliga ansvar för att hejda smittspridningen.

Den 29 oktober infördes skärpta lokala råd i Stockholm, med rekommendationen att medborgarna ska ”avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum”. Efter att råden införts i fler regioner, inskärpte Löfven allvaret under en presskonferens den 3 november: 

– Nu måste alla skärpa sig. Nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar. Vi vet hur farligt det här är. Vi har nästan 6 000 människor avlidna.

I Folkhälsomyndighetens nationella råd som gäller sedan den 14 december står bland annat:

”Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka spridning av covid-19. Begränsa helst antalet inköp i butiker. Handla helst på egen hand, undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna, undvik att i onödan vistas i affärers och köpcentrums lokaler.”

På en presskonferens den 18 december gav Löfven besked om en rad ytterligare nationella restriktioner för att hejda smittspridningen i landet.

Bilderna visar Stefan Löfven på Gallerian

En av åtgärderna var att köpcentrum snarast måste sätta ett tak för hur många besökare som får vistas i lokalerna. ”Trängsel får inte förekomma”, skrev regeringen på sin hemsida.

– Jag hoppas och jag tror att alla i Sverige förstår allvaret, sade Stefan Löfven då.

Likt många svenskar har dock Stefan Löfven haft ärenden ute i julhandeln. Han har då valt att besöka Gallerian i centrala Stockholm.

– Jag har sett Löfven här två gånger i december, konstaterar en anställd i Gallerian, en av flera som berättar för Expressen om Löfvens olika besök.

Den 20 december, två dagar efter presskonferensen, sågs statsministern när han gick genom Gallerian, tillsammans med sina livvakter. Gallerian har ett drygt 50-tal butiker, däribland Mediamarkt, Clas Ohlson och Victoria's secret, drygt 20 restauranger och är en av huvudstadens mest besökta gallerior. Enligt samstämmiga vittnesuppgifter till Expressen gick Löfven in i butiken Stjärnurmakarna och tittade på klockor. 

– Vi blev överraskade och sprang ut och kollade och såg att det var han. Han var här på morgonen, det är ju då man ska komma för då är det mindre trängsel. Men han hade inget munskydd, säger en annan person i Gallerian.

Besökt Gallerian flera gånger

Löfven ska även ha besökt Gallerian två gånger dessförinnan i julhandeln. Den 1 december var han inne hos Stjärnurmakarna på eftermiddagen. 

– Han var fokuserad på att gå in just där och det gick ganska snabbt. Men det hade nog gått ännu snabbare om de inte varit tvungna att kalla på vakter. Det var många som samlades runt honom och ville prata, säger ytterligare en person som varit på plats under Löfvens besök i Gallerian.

Statsministern går i Gallerian i Stockholms city, mitt i julhandeln.
Foto: Privat

På annandagen syntes justitieminister Morgan Johansson på shoppingcentret Nova i Lund. Johansson uppgav senare att han var där för att köpa en försenad julklapp till sina föräldrar.

”Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare”, skrev Morgan Johansson då på Twitter.

Stefan Löfven besökte Stjärnurmakarna i Gallerian – mitt i julhandeln.
Foto: Daniel Ingmo

Löfven om Morgan Johansson: ”Oförsiktigt”

Statsministern ansåg att Morgan Johanssons agerande ”var oförsiktigt”.

”Statsministern har haft kontakt med justitieministern, som har redogjort för händelsen på annandag jul och möjligheten att då kunna hålla säkert avstånd vid inköpstillfället. Statsministern delar justitieministerns uppfattning att det var oförsiktigt”, skrev Stefan Löfvens pressekreterare Mikael Lindström i ett mejl.

Pressekreterare Mikael Lindström svarar under tisdagen att Stefan Löfven inte var i Gallerian för att köpa julklappar. Lindström säger till Expressen att Stefan Löfven ”har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel”.

– Jag kan inte gå in på ytterligare detaljer, säger han.

Senare på tisdagen uppgav statsministerns pressekreterare att Löfven under december:

”... lagat sin klocka, sökt efter reservdelar till sin rakapparat, handlat mat, besökt Systembolaget och inhandlat en julklapp till sin fru.”

Det var som svar på frågan om Löfven i december besökt något köpcentrum, och i så fall när, var och hur. Pressekreteraren förtydligar dock att svaret avser alla ärenden, inte bara de i köpcentrum.

Statsministern var ute så sent som den 23 december och sökte reservdel till sin rakapparat i julhandeln på Kungsgatan i centrala Stockholm, något som P3 Nyheter var först att rapportera om. 


VET DU MER OM POLITIKERNAS JULSHOPPING? TIPSA EXPRESSEN

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Så tycker svenska folket om statsministern julshopping:

Så tycker svenska folket om Stefan Löfvens julshopping.
Den 20 december, två dagar efter presskonferensen, sågs statsministern när han gick genom Gallerian i centrala Stockholm.
På annandagen syntes justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på shoppingcentret Nova i Lund, rapporterar SVT Nyheter.