Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bhutan vaccinerade alla vuxna – på två veckor

Glädje och tårar när 70-plussare fick vaccin i Stockholm
Bhutan har haft en snabb och effektiv vaccinationskampanj. Bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Bhutan har vaccinerat nästan hela den vuxna befolkningen mot covid-19 på två veckor. Bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: JUAN KARITA / AP TT NYHETSBYRÅN

I Israel och Storbritannien vaccinerar man snabbt – men de bleknar i jämförelse med Bhutan.

Där har man vaccinerat nästan hela den vuxna befolkningen mot covid-19 – på två veckor, rapporterar NPR.

Bhutan, insprängt mellan Indien och Kina i Himalayabergen, är mest känt för att knappt släppa in några utlänningar och för att politiken utformas utifrån ett lyckoindex. Nu kan man lägga till ännu en sak – effektiviteten att vaccinera verkar det inte vara något fel på.

Bhutans vaccinationskampanj påbörjades den 27 mars. Nu har 93 procent av de vuxna invånarna, över 472 000 personer, fått sin första dos enligt Bhutans hälsoministerium.

Hälsoministern: ”Alla har tagit ansvar”

Hälsoministern Dasho Dechen Wangmo beskriver vaccinationskampanjen som ”en meningsfull insats som alla har tagit ansvar för så vi kan skydda vårt land och människorna vi älskar”. Bhutan har haft över 900 bekräftade fall av covid-19 varav en person har dött enligt Worldometers.

Totalt har 64 procent av Bhutans 735 000 invånare vaccinerats. Seychellerna är snäppet vassare och har vaccinerat två tredjedelar av sin befolkning på 100 000 invånare.


16-åringarna i New York har börjat få vaccin